VW: ¶ντληση 4 δισ. ευρώ για εξαγορά της Porsche

Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009 13:43

Σε αύξηση του κεφαλαίου της κατά 4 δισ. ευρώ δήλωσε ότι θα προβεί η Volkswagen AG προκειμένου να εξαγοράσει μερίδιο στο λειτουργικό βραχίονα της Porsche, σύμφωνα με ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, η Volkswagen σκοπεύει να εξαγοράσει το 42% του βραχίονα της Porsche AG και το 100% της θυγατρικής της εταιρείας συμμετοχών Porsche Automobil Holding SE έναντι 3,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το νέο όνομα της σύμπραξης των δύο εταιρειών.

Από την πλευρά της η Porsche, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Qatar Holding LLC πρόκειται να εξαγοράσει το 10% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας συμμετοχών Porsche από την οικογένεια στην οποία ανήκει. Σκοπεύει, επίσης, να αγοράσει το πλειοψηφικό μερίδιο των δικαιωμάτων προαίρεσης επί μετοχών της Volkswagen, με αποτέλεσμα την αποδέσμευση ρευστών ύψους 1 δισ. από την Porsche που χρησιμοποιούνται σήμερα ως εξασφάλιση έναντι των δικαιωμάτων προαίρεσης.

Η Porsche δήλωσε, επίσης, ότι έχει ήδη από τα τέλη Ιουλίου αποφασίσει να διαγράψει «σημαντικό ποσοστό» της αξίας των δικαιωμάτων προαίρεσης προκειμένου να προλειάνει το έδαφος της πώλησης ώστε να μη χρειαστούν περαιτέρω διαγραφές εξαιτίας της συμφωνίας.

Σε περίπτωση που δεν ευοδώσει η συμφωνία με τη Volkswagen, η Qatar Holding υποχρεούνται να επαναπωλήσει το μερίδιό της στην Porsche SE και τις οικογένειες-μεγαλομετόχους.

Από την εξαγορά της Porsche αναμένεται να προκύψουν συνέργειες ύψους 3 δισ. ευρώ για τη VW, καθώς τα λειτουργικά κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας υπολογίζεται ότι θα ενισχύονται κατά 700 εκατ. ευρώ ετησίως χάρη στις συνέργειες, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Πετς.

Πηγή: The Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα