ΗΠΑ: Παράταση του TALF από τη Fed

Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009 18:04

Σε έξι από τρεις μήνες επέκτεινε την υπολειπόμενη περίοδο ισχύος του έκτατου σχεδίου στήριξης των πιστωτικών αγορών, TALF, η Fed, σε μια προσπάθεια προστασίας του κλάδου εμπορικών ακινήτων από την αύξηση των επισφαλειών και την πτώση των τιμών.

Η εν λόγω διευκόλυνση, η οποία ανέρχεται στο 1 τρισ. δολάρια, θα ισχύει έως τις 30 Ιουνίου για τους νεοεκδοθέντες ενυπόθηκους τίτλους, αντί για 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με σημερινή κοινή δήλωση της Fed και του Υπουργείου Οικονομικών στην Ουάσιγκτον. Οι υπόλοιποι ενυπόθηκοι τίτλοι και τα CMBS που πωλήθηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου, το πρόγραμμα θα ισχύει έως τις 31 Μαρτίου.

Οι τιμές των ακινήτων έχουν κάνει βουτιά 35% από το ανώτατο επίπεδο του Οκτωβρίου 2007, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s Investors Service, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη δυσκολία από πλευράς ιδιοκτητών να εξυπηρετήσουν τα ενυπόθηκα δάνεια αξίας 165 δισ. δολαρίων για την κατασκευή ουρανοξυστών, εμπορικών κέντρων και ξενοδοχείων εντός του έτους.

Παρότι οι οικονομικές συνθήκες «έχουν βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες», οι αγορές των ABS και CMBS «έχουν πληγεί σημαντικά και έτσι θα παραμείνουν για κάποιο διάστημα ακόμη», δήλωσαν Fed και Υπουργείο.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συμπεριλάβει άλλους τύπους εξασφαλίσεων στο πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο νέας παράτασης. Ανοιχτό άφησε η Fed το ενδεχόμενο να ορίσει νέες μεταγενέστερες ημερομηνίες εκπνοής του προγράμματος, δηλώνοντας ότι «θα εξετάσει στο μέλλον εάν ασυνήθιστες και έκτακτες ανάγκες επιβάλλουν νέα παράταση».

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα