Kύπρος: Συστάσεις ΔΝΤ για κατάργηση της ΑΤΑ

Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009 18:42

Να προχωρήσει στην κατάργηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), που δίνεται στους μισθούς των εργαζομένων, ή να βρει τρόπους περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείματος καλεί την κυπριακή κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία, η διαχείριση της οικονομικής κρίσης ήταν ικανοποιητική, ενώ το τραπεζικό σύστημα κατάφερε να αντεπεξέλθει χωρίς τη στήριξη της κυβέρνησης. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η κυπριακή οικονομία έχει καταστεί λιγότερο ανταγωνιστική, λόγω της διεύρυνσης του ελλείματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ακόμη ότι η ΑΤΑ έχει οδηγήσει στην αύξηση των μισθών, χωρίς αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας. Ταυτόχρονα εκτιμά ότι για το 2009, η ανάπτυξη της οικονομίας θα κυμανθεί γύρω στο 0,5%.

Η έκθεση συντάχθηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο είχε επαφές με την Κεντρική Τράπεζα, το Υπουργείο Οικονομικών και άλλα παραγωγικά υπουργεία, κοινωνικούς φορείς και κόμματα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα