Bloomberg: Σε bear market εξελίσσεται η κινεζική αγορά

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2009 10:40

Στη σφαίρα των «αρκούδων» φαίνεται να κινείται η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας, μετά την υποχώρησή της σε επίπεδα 20% χαμηλότερα από τα υψηλά του έτους, εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά την ανάκαμψη της οικονομίας την ώρα που η κυβέρνηση θέτει όρια στο δανεισμό.

Πτώση 4,7% σημείωσε στη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης Shanghai Composite Index, ο οποίος έκλεισε στις 2.774,77 μονάδες –59% χαμηλότερα από τα ανώτερα επίπεδα της ιστορίας του που σημειώθηκαν στις 16 Οκτωβρίου 2007.

Εντός του έτους, ωστόσο, ο δείκτης διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τα χαμηλά της 4ης Νοεμβρίου, γεγονός που αποδίδεται τόσο το πακέτο κινήτρων ύψους 585 δισ. δολαρίων που εκπόνησε ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο όσο και στον πρωτοφανή τραπεζικό δανεισμό το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Το ράλι, ωστόσο, διεκόπη εξαιτίας της μείωσης των δανείων τον Ιούλιο στο ένα τέταρτο των επιπέδων Ιουνίου, της νομοθετικής δέσμευσης για δημόσιες εγγραφές μετά από παύση εννέα μηνών και των ζημιών που σημείωσαν εταιρείες όπως η Yunnan Copper Industry Co. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα φαίνεται να ακολουθεί τη Ρωσία και τις υπόλοιπες χώρες BRIC στην πορεία προς μια αμυντική αγορά (bear market).

«Η σημερινή διόρθωση είναι αποτέλεσμα των δυσχερών συνθηκών στην αγορά δανεισμού», επισημαίνει ο ¶ντρι Σι, πρώην οικονομολόγος της Morgan Stanley. «Παρακολουθήσαμε την αγορά να φτάνει στην κορυφή του κύκλου, αν και υπάρχει περίπτωση για “αναπήδηση” του δείκτη καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να σταθεροποιήσει την αγορά». Ο Σι, ωστόσο, θεωρεί πιθανή την περαιτέρω υποχώρηση της κινεζικής αγοράς κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο προσεχές διάστημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα