Βρετανία: Σε επίπεδα-ρεκόρ το έλλειμμα Ιουλίου

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2009 13:34

Στα 8 δισ. λίρες ανήλθε το έλλειμμα της Βρετανίας για τον Ιούλιο, το οποίο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας του από το 1993. Σημαντικότεροι λόγοι της διεύρυνσης του ελλείμματος θεωρούνται η συρρίκνωση των εσόδων από φόρους και η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας εξαιτίας της ύφεσης.

Η τελευταία φορά που η Βρετανία κατέγραψε έλλειμμα ήταν τον Ιούλιο 1996, ενώ πέρσι είχε ανακοινώσει πλεόνασμα 5,2 λιρών. Το πραγματικό έλλειμμα ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις 16 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, οι οποίοι υπολόγιζαν ότι θα διαμορφωθεί στις 600 εκατ. λίρες.

Βάσει των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Βρετανία θα έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα μεταξύ των κρατών του G20.

«Τα στοιχεία είναι ολέθρια», υποστήριξε ο Πολ Μόρτιμερ-Λι, οικονομολόγος της BNP Paribas SA στην Bloomberg Television. «Την ώρα που η οικονομία απειλείται από σειρά κινδύνων, το ποσό των εισπραχθέντων φόρων έχει μειωθεί σημαντικά. Η εκτίμηση του υπουργού Οικονομίας για το έλλειμμα θα ξεπεραστεί σημαντικά από τα πραγματικά μεγέθη», επισήμανε.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα