ΗΠΑ: Αιφνιδιαστική αύξηση στις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2009 16:43

Περαιτέρω περικοπές κόστους από πλευράς επιχειρήσεων παρά τη σταθεροποίηση της οικονομίας υποδηλώνει η απροσδόκητη αύξηση των αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 15.000 αγγίζοντας τις 576.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Απασχόλησης στην Ουάσιγκτον. Ο αριθμός των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβλήθηκε ελαφρώς στα 6,24 εκατομμύρια.

Οι απολύσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν τους προσεχείς μήνες, αν και με μικρότερο ρυθμό, ενώ οι προσλήψεις νέου προσωπικού στις αμερικανικές επιχειρήσεις δεν αναμένεται να επιταχυνθούν πριν το 2010.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, η ανεργία στις ΗΠΑ προβλέπεται να αγγίξει το 10% στις αρχές του επόμενου έτους, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις καταναλωτικές δαπάνες.

«Η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας καθυστερεί», σχολιάζει ο Ντέρκ Χολτ, οικονομολόγος της Scotia Capital Inc. στο Τορόντο, ο οποίος εκτιμά ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας θα φτάσουν τις 570.000. «Οι καταναλωτικές δαπάνες θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που προσδοκούν οι αγορές», προειδοποιεί.

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα