Υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας σχεδιάζει το Πεκίνο

Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009 11:21
UPD:11:23

Αύξηση των απαιτούμενων επιπέδων κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών σχεδιάζει η κινεζική κυβέρνηση, παρά τον κίνδυνο κάμψης των πρωτοφανών επιπέδων δανεισμού που έχει πυροδοτήσει ράλι των μετοχών το τελευταίο διάστημα στην Κίνα, αναφέρουν πηγές του Bloomberg.

Η Εποπτική Αρχή Τραπεζών της Κίνας απέστειλε την Τετάρτη προσχέδιο των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων στις τράπεζες, βάσει των οποίων ζητείται να εξαιρεθούν από τα πλεονάζοντα κεφάλαια όλες οι υφιστάμενες επενδύσεις σε χρεωστικούς τίτλους μειωμένων εξασφαλίσεων και σε υβριδικούς χρεωστικούς τίτλους (hybrid debt) που έχουν αγοράσει από άλλους δανειοδότες. Σύμφωνα με προσκείμενες πηγές, οι τράπεζες έχουν περιθώριο να ανταποκριθούν ως τις 25 Αυγούστου.

Ως εκ τούτου, οι τράπεζες θα αναγκαστούν ενδεχομένως να βάλουν «χαλινάρι» στο δανεισμό ή να προβούν σε πώληση μετοχών προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά κεφαλαιακής επάρκειας στο 12% που απαιτείται από την εποπτική αρχή.

Την εβδομάδα που διανύουμε, το κινεζικό χρηματιστήριο πέρασε σε αμυντικό έδαφος (bear market) εξαιτίας των ανησυχιών ότι η κυβέρνηση θα βάλει στο μικροσκόπιο τα νέα δάνεια που ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Με την κίνηση αυτή οι τράπεζες θα χάσουν την πιο σημαντική πηγή χρηματοδότησης», τονίζει ο Σενγκ Ναν, αναλυτής της UOB Kayhian Investment Co. στη Σανγκάη. Κατά συνέπεια, οι τράπεζες «θα πρέπει είτε να προβούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή να βάλουν φρένο στο δανεισμό και τις υπόλοιπες δραστηριότητες που έχουν υψηλές απαιτήσεις κεφαλαίων προκειμένου να αντεπεξέλθουν», καταλήγει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα