«Αλμα» από μετοχές και πετρέλαιο

Τι έγινε στις αγορές
Σάββατο, 22 Αυγούστου 2009 00:01

Εν μέσω νέων ενδείξεων ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της ανάκαμψης, μετοχές και πετρέλαιο «σκαρφάλωσαν» χθες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα μηνών.

Στη Wall Street τα χαμόγελα ήρθαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιούλιο, αλλά και την επισήμανση του Μπεν Μπερνάνκι ότι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πλησιάζει.

Ο Dow Jones όδευε προς τις 9.500 μονάδες και ο S&P 500 εκινείτο πάνω από τις 2.000 μονάδες. Της ανόδου ηγήθηκαν οι εταιρείες κατασκευής κατοικιών, αλλά και οι πετρελαιοβιομηχανίες, καθώς οι τιμές του αμερικανικού αργού «σκαρφάλωσαν» ενδοσυνεδριακά πάνω από τα 74 δολ. το βαρέλι.

Στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου αναρριχήθηκαν οι μετοχές και στην Ευρώπη, χάρη στα στοιχεία για ανάκαμψη της δραστηριότητας στη μεταποίηση και τον τομέα υπηρεσιών. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 είχε κέρδη 2,3%, ενώ άνοδο 2% έως 3% σημείωσαν οι γενικοί δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη. Τράπεζες, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Κλίμα ευφορίας επικρατούσε και στις αγορές συναλλάγματος, με το ευρώ να ενισχύεται πάνω από το 1,43 έναντι του δολαρίου και το αμερικανικό νόμισμα να κερδίζει σημαντικό έδαφος έναντι του ιαπωνικού γιεν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα