Ζ. Κ. Τρισέ: «Έχουμε μπροστά μας δρόμο μετ’ εμποδίων»

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009 13:58

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζει τα αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν οικονομική ανάπτυξη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η τράπεζα δεν θα βιαστεί να αποσύρει τα έκτακτα κίνητρα που έχει εκπονήσει για αντιμετώπιση της κρίσης.

«Βλέπουμε κάποια σημάδια που επιβεβαιώνουν ότι η πραγματική οικονομία αρχίζει να εγκαταλείπει την εποχή της ελεύθερης πτώσης», δήλωσε ο Τρισέ στο ετήσιο συνέδριο της Fed στο Τζάκσον Χόλ το Σάββατο. «Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν έχουμε μπροστά μας ένα δρόμο μετ’ εμποδίων», τόνισε.

Αυτή η αβεβαιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποδηλώνει ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τα μέτρα πάταξης της ύφεσης. «Παρά τα συμπαθητικά νούμερα που βλέπουμε, κάποιοι στην ΕΚΤ αναρωτιούνται πόσο βιώσιμη είναι η ανάκαμψη», παρατηρεί ο Ζιλ Μοέκ, πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας της Γαλλίας. «Η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να βάλει τέλος στα έκτακτα μέτρα».

Τα στοιχεία που αναμένεται να δημοσιευτούν την τρέχουσα εβδομάδα ενδέχεται να ενισχύσουν την αισιοδοξία σχετικά με την ανάκαμψη, καθώς οι οικονομολόγοι προβλέπουν ενίσχυση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη αυτό το μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα