Βουλγαρία: Απέφυγε τα χειρότερα;

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009 09:41

Η Βουλγαρία έχει καταφέρει να αποφύγει τις χειρότερες συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου του δημοσίου χρέους και του περιορισμένου βαθμού χρέωσης των νοικοκυριών, υποστηρίζει η εταιρεία οικονομικών ερευνών και αναλύσεων της χώρας, Industry Watch, προσθέτοντας πως οι δύο αυτοί παράγοντες συνιστούν και τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της βουλγαρικής οικονομίας.

Παράλληλα, ο κίνδυνος επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα μπορεί να εξουδετερωθεί από τα σχετικά υψηλά επίπεδα της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζικών ιδρυμάτων και αν χρειαστεί από τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς μηχανισμούς απορρόφησης των κραδασμών.

Η οικονομική δραστηριότητα στη Βουλγαρία έχει συρρικνωθεί κατά 4,5% στο πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ οι μοναδικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν καταγράψει καλύτερες επιδόσεις είναι η Πολωνία και η Τσεχία. Σήμερα, η σοβαρότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η βουλγαρική οικονομία είναι η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών σε συνθήκες περιορισμού των δημοσίων εσόδων, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλό βαθμό εξάρτησης από τους έμμεσους φόρους, υποστηρίζει η εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Industry Watch η απώλεια θέσεων εργασίας (ως αποτέλεσμα της κρίσης) συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Πάνω από το 60% των συνολικών απωλειών ή περισσότερες από 56 χιλ. χαμένες θέσεις εργασίας προέρχονται από τη μεταποιητική βιομηχανία και ακολουθούν οι κατασκευές και το εμπόριο. Η συρρίκνωση της απασχόλησης προέρχεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Βalkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα