Δημοσιοποίηση των ιδρυμάτων που δανείζονται από τη Fed ζητά το δικαστήριο

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009 12:36

Τους οργανισμούς που περιλαμβάνονται στα προγράμματα έκτακτης χρηματοδότησης είναι υποχρεωμένη να κοινοποιεί πλέον η Federal Reserve, σύμφωνα με δικαστική απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Η δικαστής Λορέτα Πρέσκα απέρριψε την προσφυγή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας η οποία ισχυρίζεται ότι τα αρχεία δανείων δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία, καθώς η κοινοποίησή τους μπορεί να βλάψει την ανταγωνιστική θέση των δανειοδοτών.

Η Fed έχει αρνηθεί να κατονομάσει τις χρηματοοικονομικές εταιρείες στις οποίες εκταμιεύει δάνεια ή να αποκαλύψει τα ποσά και τα στοιχεία ενεργητικού που παρέχονται ως εξασφάλιση στο πλαίσιο των 11 προγραμμάτων της που εκπονήθηκαν για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης. Η Fed διατείνεται ότι μια τέτοια γνωστοποίηση θα μπορούσε να τρέψει σε φυγή τους καταθέτες και τους μετόχους.

«Η Federal Reserve πρέπει να είναι υπόλογη για τις αποφάσεις που λαμβάνει», επισήμανε ο δημοκρατικός ¶λαν Γρέισον μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης. «Το ότι η Federal Reserve είναι ανεξάρτητος οργανισμός δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας κρατά όλους στο σκοτάδι», συμπλήρωσε.

Η δικαστής αποφάνθηκε ότι η κεντρική τράπεζα «τήρησε ακατάλληλα αρχεία διεξάγοντας ανεπαρκή έρευνα», σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα