Εγκαινιάστηκε ο νέος λιμένας Καρλοβασίου Σάμου

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009 12:10

Εγκαινιάστηκε χθες από τον υφυπουργό Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ,Πάνο Καμμένο, ο νέος λιμένας Καρλοβασίου Σάμου.

Ο νέος λιμένας θα εξυπηρετεί με τρόπο αποτελεσματικό τόσο την εμπορική όσο και την επιβατική κίνηση, σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο υφυπουργός, γεγονός που όπως είπε, διανοίγει σπουδαίες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων οικονομικών δραστηριοτήτων.

«Η διευκόλυνση της προσέγγισης πλοίων και της πρόσβασης επιβατών στο λιμένα αποτελεί αναμφίβολα ένα πλεονέκτημα του νησιού για την επιλογή του ως τουριστικού προορισμού. Ταυτόχρονα, η βελτίωση της εξυπηρέτησης της ακτοπλοίας μέσω του νέου λιμένα καθιστά πιο εύκολα προσβάσιμες νέες αγορές για την διοχέτευση της αγροτικής και της δευτερογενούς παραγωγής της Σάμου, ενώ συμβάλλει στη μείωση του μεταφορικού κόστους για την εισαγωγή των πρώτων υλών καθιστώντας τα προιόντα του νησιού περισσότερο ανταγωνιστικά», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.

Όπως είπε ο υφυπουργός, το έργο αφορά:

- Στην ολοκλήρωση της αποξήλωσης του παλαιού υπήνεμου μόλου και στην κατασκευή του νέου υπήνεμου μόλου (μήκους 150 μ), με την οποία μεγάλωσε ο κύκλος ελιγμών στην λιμενολεκάνη και από 170 μέτρα που ήταν παλαιότερα έγινε 350 μέτρα. Αυτή η εξέλιξη, σημείωσε ο κ. Καμμένος, θα εξυπηρετήσει ακόμη καλύτερα τα ήδη καταπλέοντα πλοία στο λιμάνι του Καρλοβάσου

- Στην κατασκευή του νέου υπήνεμου μόλου με την οποία αυξήθηκε το πλάτος της εισόδου του λιμένα στα 170 μέτρα σε σχέση με τον προσήνεμο μόλο. Με την συγκεκριμένη κατασκευή μειώθηκε ο χρόνος και η απόσταση εισόδου των πλοίων ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν με τους έντονους βόρειους και νότιους ανέμους.

- Στην κατασκευή νέων κρηπιδωμάτων μήκους 180 μέτρων περίπου, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα εξυπηρέτησης περισσότερων επιβατικών και φορτηγών πλοίων .

- Στην αξιοποίηση 17 στρεμμάτων της υπάρχουσας Χερσαίας Ζώνης και στη δημιουργία 17 νέων θέσεων στάθμευσης για ταξί και 44 νέων θέσεων στάθμευσης ΙΧ αυτοκινήτων

- Στην κατασκευή νέου κόμβου και δρόμου πρόσβασης στο νέο λιμένα που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο αυτόν, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή

- Στην εκτέλεση έργων ενίσχυσης και προστασίας του δυτικού μόλου, καθώς και σε έργα προστασίας του βορείου μόλου

- Στην κατασκευή στεγάστρου αναμονής επιβατών

- Στην εγκατάσταση αντλιτικού συγκροτήματος και τρίκρουνης υποδοχής εντός του περίφρακτου χώρου του νέου λιμένα για παροχή νερού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (πυρκαιά) όπως επίσης και στην εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους πετρελαίου για κάλυψη αναγκών ηλεκτροφωτισμού λιμένα και παροχή ενέργειας στο προαναφερόμενο αντλητικό συγκρότημα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα