ΕΤΕ: Πάνω από τις προβλέψεις τα αποτελέσματα

Στο πρώτο εξάμηνο
Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009 17:41
UPD:18:17

Στα 708 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) μειωμένα κατά 13% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν κέρδη ύψους 660,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο.

Τα καθαρά κέρδη του δευτέρου τριμήνου ανήλθαν σε €391 εκατ. αυξημένα κατά 23% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση κατά 41% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο και ανήλθαν σε €249 εκατ. Η βελτίωση αυτή κατά το 2ο τρίμηνο διαμόρφωσε την κερδοφορία του εξαμήνου σε €426 εκατ. περιορίζοντας την απόκλιση σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2008 σε 13%, κυρίως λόγω των αυξημένων προβλέψεων στην τρέχουσα περίοδο. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, τα προ-προβλέψεων κέρδη στην Ελλάδα ανήλθαν το 1ο εξάμηνο του 2009 σε €933 εκατ., αυξημένα κατά 25% έναντι του 2008.

Αύξηση κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο και 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 σημείωσαν τα κέρδη της Finansbank, τα οποία το 1ο εξάμηνο του 2009 ανήλθαν σε TRY 469 εκατ. (€219 εκατ.), παρά τις αυξημένες προβλέψεις της τρέχουσας χρήσης. Η επίδοση αυτή αντιστοιχεί στο 31% των συνολικών κερδών του Ομίλου. Η σταδιακή σταθεροποίηση και οι προοπτικές βελτίωσης της οικονομικής συγκυρίας επέδρασαν θετικά στην οργανική κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου στην Τουρκία, με αποτέλεσμα η προ-προβλέψεων κερδοφορία της Finansbank να αυξηθεί κατά 40% έναντι του 1ου εξαμήνου του 2008 και 5% έναντι του προηγουμένου τριμήνου.

Τέλος, κάμψη κατά 40% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2008 σημείωσαν τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα οποία ανήλθαν σε €64 εκατ., συνεισφέροντας 9% στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου.

Παρά τη δυσμενή συγκυρία στις οικονομίες της περιοχής και τις αυξημένες προβλέψεις, ο Όμιλος συνεχίζει να καταγράφει κέρδη σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες που δραστηριοποιείται, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Τα κέρδη προ-προβλέψεων των θυγατρικών στη ΝΑ Ευρώπη παραμένουν σταθερά στα προ-κρίσεως επίπεδα, στοιχείο που προοιωνίζει τη σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας τους καθώς το ύψος των προβλέψεων για καθυστερήσεις αναμένεται να αποκλιμακωθεί στα προσεχή τρίμηνα.

Τα παραπάνω αποτελέσματα διαμόρφωσαν την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου στο 2ο τρίμηνο του 2009 σε 24%, 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το προηγούμενο τρίμηνο, σε επίπεδο συγκρίσιμο με την προ-κρίσεως περίοδο.

Δηλώσεις Τ. Αράπογλου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου δήλωσε τα εξής: «Στην επέτειο δύο ετών από την έναρξη της κρίσης και σαν αποτέλεσμα της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που ακολουθήσαμε - σταθερή επικέντρωση στην ανάπτυξη των εσόδων, αυστηρός έλεγχος των δαπανών και των κεφαλαίων και συνετή πολιτική διαχείρισης κινδύνων - καθώς και της έγκαιρης προσαρμογής των επιχειρησιακών πρακτικών σε συνθήκες κρίσης, ο Όμιλος της Εθνικής βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες Ευρωπαϊκές τράπεζες όσον αφορά στην επάρκεια και ποιότητα κεφαλαίων, την ρευστότητα και τη λειτουργική κερδοφορία. Τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου και του εξαμήνου του 2009 είναι η απόδειξη των δυνατοτήτων μας". Και πρόσθεσε: "Από αυτή τη θέση ισχύος και με δεδομένο τον δυναμισμό του επιχειρηματικού μας μοντέλου, προχωρήσαμε πρόσφατα στην αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου με στόχο να κατοχυρώσουμε τη στρατηγική μας ευελιξία. Η επιτυχία της αύξησης ήταν μια ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης από τους μετόχους στο επιχειρηματικό μας μοντέλο. Θέλω να τους ευχαριστήσω, καθώς και το προσωπικό μας, για την αμέριστη συμπαράστασή τους και να τους διαβεβαιώσω για την συνεχή δέσμευση μας να δημιουργούμε αξία προς όφελός τους. Με τη σταδιακή βελτίωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, τώρα ακόμη περισσότερο από πριν, έχω την πεποίθηση ότι θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα αποτελέσματά μας, επικεντρώνοντας στη μεσοπρόθεσμη στρατηγική μας για την εδραίωση της ηγετικής μας θέσης στην Ν.Α. Ευρώπη».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα