Κίνα: Ταχεία η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2009 05:44
UPD:05:57

Αύξηση, με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα 16 μηνών, σημείωσε τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, καθώς η οικονομία διατήρησε τη δυναμική της μετά τον δανεισμό ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο Purchasing Managers’ Index – εποχιακώς προσαρμοσμένος – αυξήθηκε στο 54 από το 53,3 τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Federation of Logistics and Purchasing στο Πεκίνο. Ο δείκτης πάνω από το 50 καταδεικνύει ανάπτυξη.

Επενδυτές και οικονομολόγοι έχουν διαφορετική άποψη για την προοπτική της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο, καθώς οι τράπεζες περιόρισαν τις πιστώσεις για να περιορίσουν τους κινδύνους των επισφαλών δανείων.

Χθες ο στην Κίνα ο δείκτης του Χρηματιστηρίου βυθίστηκε 6,7%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Οκτώβριο.

Τα νέα δάνεια μειώθηκαν στα 355,9 δισ. γιουάν (52 δισ. δολ.) τον Ιούλιο, λιγότερα από τα επίπεδα του Ιουνίου και τον Αύγουστο ενδέχεται να υποχώρησαν στα 200 δισ. γιουάν, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στο κινεζικό περιοδικό οικονομικού ενδιαφέροντος, Caijing.

Οι επιδοτήσεις για αγορές αυτοκινήτων και οικιακών συσκευών στηρίζουν την οικονομία με την εσωτερική ζήτηση, καθώς οι παγκόσμια ύφεση επηρέασε αρνητικά τις εξαγωγές.

Το δεύτερο τρίμηνο η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιταχύνθηκε στο 7,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά το πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 585 δισ. δολ. και τα νέα δάνεια πλέον του 1 τρισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο. Η ανάπτυξη του 6,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ήταν η χαμηλότερα σε χρονικό διάστημα περίπου μιας δεκαετίας.

Η ανάπτυξη θα συνεχίσει να επιταχύνεται το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο φθάνοντας το 8,3% μέσα στο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 21 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα