Στις 51,1 μονάδες ο δείκτης PMI τον Αύγουστο

Αύξηση παραγωγής και νέων παραγγελιών
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2009 11:24
UPD:11:27

Ανέκαμψε η ελληνική μεταποιητική οικονομία τον Αύγουστο, μετά από έντεκα μήνες επιδείνωσης, καθώς ο εποχικώς προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit ανήλθε στις 51,1 μονάδες, υποδεικνύοντας μικρή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών.

Στην άνοδο του κύριου δείκτη, – ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα – συνέτειναν οι αυξήσεις στην παραγωγή και τις νέες παραγγελίες – οι κυριότερες παράμετροι του δείκτη PMI. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης ήταν μέτριος και υποτονικός βάσει των ιστορικών δεδομένων.

Οι Έλληνες κατασκευαστές ανέφεραν αύξηση των νέων παραγγελιών για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ρυθμός αύξησης ήταν σθεναρός και υπερέβη το μέσο όρο που επί μακρόν καταγράφεται στη διάρκεια της έρευνας. Τα στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν ότι η ζήτηση της εγχώριας αγοράς έδωσε ώθηση στην αύξηση, καθώς οι νέες εργασίες εξαγωγών συνέχισαν να μειώνονται ελαφρώς. Ορισμένοι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν καλύτερες οικονομικές συνθήκες στις εγχώριες αγορές.

Τα ελληνικά εργοστάσια μεταποίησης αύξησαν την παραγωγή τους τον Αύγουστο, προκειμένου να ανταποκριθούν στο μεγαλύτερο όγκο των νέων εργασιών.

Ήταν η πρώτη φορά σε διάστημα περίπου ενός χρόνου όπου καταγράφηκε αύξηση της παραγωγής. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης ήταν μέτριος και αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφηκαν κατά την ίδια περίοδο του 2008.

Οι Έλληνες κατασκευαστές μείωσαν σημαντικά τις εργασίες σε εκκρεμότητα κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας, παρά την αύξηση των νέων παραγγελιών. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης απασχόλησης εξακολούθησε να μειώνεται, υποδεικνύοντας ότι συνεχίζεται η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού στον τομέα. Ωστόσο, οι ανειλημμένες εργασίες μειώθηκαν με το βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα έντεκα μηνών, καθώς η μείωση των θέσεων εργασίας εξασθένησε με οριακό ρυθμό.

Η αγοραστική δραστηριότητα των Ελλήνων κατασκευαστών σε ό,τι αφορά τις προμήθειες αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ως αποτέλεσμα της τάσης των νέων εργασιών.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης ήταν περιορισμένος και δεν επαρκούσε για την αποκατάσταση των αποθεμάτων των πρώτων υλών, τα οποία μειώθηκαν για δέκατο τρίτο συνεχή μήνα. Κατά συνέπεια, τα αποθέματα προμηθειών μειώθηκαν με μέτριο ρυθμό, ο οποίος ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από το Σεπτέμβριο του 2008.

Η μέση απόδοση των προμηθευτών βελτιώθηκε τον Αύγουστο, για δέκατο συνεχή μήνα. Ωστόσο, ο χρόνος παράδοσης προμηθειών μειώθηκε ελαφρά, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για πρώτες ύλες.

Το μέσο κόστος αγορών προμηθειών για τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα αυξήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Επιπλέον, η αύξηση επιταχύνθηκε με μέτριο ρυθμό σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα παρέθεσαν τις ακριβότερες τιμές των πρώτων υλών ως τον κύριο λόγο της αύξησης.

Οι Έλληνες κατασκευαστές δεν κατάφεραν να μεταβιβάσουν την αύξηση του κόστους στους πελάτες τους τον Αύγουστο. Ορισμένες εταιρείες μείωσαν τις χρεώσεις τους με σταθερό ρυθμό προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Ωστόσο, ήταν η ηπιότερη μείωση των χρεώσεων σε διάστημα δέκα μηνών.

Σχόλια

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, η Gemma Wallace, οικονομολόγος της Markit ανέφερε τα εξής:

«Ο ελληνικός δείκτης PMI έκλεισε επιτέλους με θετική τιμή τον Αύγουστο, μετά από διάστημα περίπου ενός χρόνου στο οποίο κατέγραφε τιμές κάτω από το όριο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων. Παρότι αυτό υποδεικνύει την έναρξη μιας περιόδου ανάκαμψης για την ελληνική μεταποιητική οικονομία, δεν αποτελεί τετελεσμένο γεγονός. Η

αγορά εξαγωγών παρέμεινε εξασθενημένη, καθώς τα στοιχεία υπέδειξαν ότι η μείωση των τιμών ήταν εν μέρει υπεύθυνη για την αύξηση της εγχώριας

ζήτησης.

Εν τω μεταξύ, η αυξημένη διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού και οι πιέσεις στο κόστος οδήγησαν σε ακόμη μία ελαφρά μείωση της απασχόλησης. Αναμένεται να περάσουν αρκετοί μήνες ακόμα προτού τα στοιχεία του δείκτη PMI υποδείξουν σταθερή πορεία ανάκαμψης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα