Αναστολή πλειστηριασμών από τις τράπεζες μέχρι 31/12

Για οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2009 12:29
UPD:15:43

Με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, αναστέλλονται μέχρι τις 31/12/2009 όλοι οι πλειστηριασμοί που επισπεύδονται από τραπεζικά ιδρύματα για οφειλές χρηματικών ποσών κάτω των 200.000 ευρώ.

Η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί άμεσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Δένδια στη Βουλή.

Το θέμα τέθηκε και κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Εκτός από τη συμφωνία για αναστολή των πλειστηριασμών συζητήθηκε και το πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών. Πιο συγκεκριμένα συμφωνήθηκε να αναζητηθούν τρόποι περιορισμού των μεταχρονολογημένων επιταγών και παράλληλα να ληφθούν μέτρα προστασίας των επιχειρηματιών που λαμβάνουν επιταγές, οι οποίες τελικά βγαίνουν ακάλυπτες.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι ακάλυπτες επιταγές διαμορφώθηκαν στα 1,954 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του 2009, ενώ το 2008 είχαν φθάσει τα 1,29 δισ. ευρώ.

Στο πάγωμα των πλειστηριασμών αναφέρθηκε τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ενώ νωρίτερα ο πρόεδρος της Ενωσης Γιώργος Κασιμάτης είχε τονίσει την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας των τραπεζών με τις επιχειρήσεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/01/1708968.htm .

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να υπάρξει στήριξη των επιχειρήσεων από τις τράπεζες και αναφέρθηκε και στο ΤΕΜΠΜΕ το οποίο έχει χρηματοδοτήσει τη ρευστότητα χιλιάδων επιχειρήσεων.

Όπως έκανε γνωστό, η κυβέρνηση, με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει, θα διευκολύνει την ίδρυση επιχειρήσεων μειώνοντας την γραφειοκρατία και πως αύριο θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης του εμπορίου και των υπηρεσιών.

«Επικεντρωθήκαμε στο Ταμείο Εγγυοδοσίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το ΤΕΜΠΜΕ, που φτάνει πια, μέσα σε λίγους μήνες, σε 50.000 ευνοϊκά δάνεια για μικρές και πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις. Μιλήσαμε για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για την απλούστευση της ίδρυσης επιχειρήσεων, το οποίο συνδυάζεται και με το λεγόμενο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Αυτά τα δύο συνδυαζόμενα, δημιουργούν μια καινούργια πραγματικότητα για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία της μπροστά. Ήδη αύριο ανακοινώνουμε, όπως ήταν προγραμματισμένο άλλωστε, το Πρόγραμμα για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, στο πλαίσιο του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε, αύριο στις 11:00 ο υπουργός Ανάπτυξης θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του ΥΠΑΝ, με θέμα την πορεία της αγοράς.

ΣΥΝ: Ανεπαρκής η αναστολή των πλειστηριασμών

«Η συγκεκριμένη κυβερνητική κίνηση αναστολής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους, όχι μόνο είναι απολύτως ανεπαρκής, αλλά και εκδηλώνει μια αντίληψη μικροψυχίας», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης σχετικά με την απόφαση αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι 31/12.

«Η κυβέρνηση την ώρα που οι, ευνοούμενες από την πολιτική της, Τράπεζες σημειώνουν, παρά την κρίση, τεράστια κέρδη στο εξάμηνο και εφαρμόζουν ληστρική επιτοκιακή πολιτική, την ώρα που η αγορά βουλιάζει και οι ακάλυπτες επιταγές σπάνε όλα τα ρεκόρ, εμπαίζει, με τέτοιου είδους κινήσεις ευτελούς εντυπωσιασμού, τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε τέλος πως σήμερα «γίνεται απόλυτα αναγκαίο οι τράπεζες να σταματήσουν τα άγρια κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της οικονομίας και των πολιτών και να αναλάβουν ένα νέο αποκλειστικά κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα