Υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό εν όψει της 74ης ΔΕΘ κατέθεσε το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), με το οποίο ζητά διαρθρωτικές αλλαγές για την ανάπτυξη, που θα έχουν ουσία και διάρκεια, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση.
Στην επιστολή του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ Τάσου Κονακλίδη αναφέρεται ότι «τα μέτρα αντιμετώπισης της διεθνούς κρίσης αφορούν - μέχρι σήμερα - σε βραχυπρόθεσμη συγκέντρωση κονδυλίων για άρση της δραματικής αναλογίας δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ».
Σημειώνεται ακόμη πως είναι ανάγκη «να ενισχυθούν η καινοτομία και ο εκσυγχρονισμός των παραγωγικών μοντέλων, στους τομείς της οικοδομής, της μεταποίησης, του τουρισμού και της γεωργίας, καθώς τα τρέχοντα είναι πλέον παρωχημένα».
«Η οικοδομή και οι κατασκευές, για παράδειγμα, χρειάζεται να υπερβούν το μοντέλο που ναι μεν κινητοποιούσε τόσα χρόνια την εγχώρια οικονομία, αλλά ευθύνεται για πάσης φύσεως αυθαιρεσίες, την καταπατημένη ύπαιθρο, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την προβληματική ποιότητα των περισσότερων ιδιωτικών έργων, καθώς και των μικρών και μεσαίων δημόσιων», προστίθεται στην επιστολή.
Επισημαίνεται ακόμη ότι το εθνικό χωροταξικό, το ΕΣΠΑ και οι νέες μεγάλες προκλήσεις των Ρυθμιστικών Σχεδίων των δύο Μητροπολιτικών Κέντρων, το ΜΗΚΙΕ και οι αειφόρες πρακτικές (π.χ., εξοικονόμησης ενέργειας), μπορούν να συντείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη, το ΤΕΕ/ΤΚΜ ζητεί την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε να αρχίσει ο σχεδιασμός και η εφαρμογή σειράς καινοτόμων δράσεων, οι οποίες - όπως αναφέρεται - θα αποτελέσουν πιλοτικό σχέδιο για όλη τη χώρα.
«Η Ζώνη Καινοτομίας θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση, εφόσον δεν περιοριστεί σε μοίρασμα γαιών, κελύφη και οικονομικές ενισχύσεις τρεχουσών δραστηριοτήτων», υπογραμμίζεται, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αναμόρφωση της κεντρικής περιοχής της Θεσσαλονίκης μετά την απομάκρυνση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, για την οποία προτείνεται η προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Επαναλαμβάνονται, τέλος, πάγιες θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που αφορούν την προώθηση της σιδηροδρομικής Εγνατίας και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ, ενώ προτείνεται η χωροθέτηση νέου αεροδρομίου στη Θεσσαλονίκη, «πριν ο ασφυκτικός εναγκαλισμός αστικού ιστού ακυρώσει τη χρήση του υπάρχοντος».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ