Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους 20.000 ανέργους του ΟΑΕΔ

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009 16:31

Ψηφίστηκε κατΆ άρθρον και στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης».

Η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε σήμερα στην τροπολογία με την οποία δίδεται η δυνατότητα σε 20.000 ανέργους του ΟΑΕΔ να διοριστούν με συμβάσεις έως 36 μηνών σε δήμους και κοινότητες, διάταξη η οποία τελικώς ψηφίστηκε μόνον από τη ΝΔ.

«Απαράδεκτη και φαύλη» χαρακτήρισε την τροπολογία ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας σημειώνοντας πως «παίζει με την αγωνία των νέων ανθρώπων, φορτώνοντας τους ΟΤΑ με γαλάζιους ανέργους με αδιαφανείς και διαβλητές διαδικασίες».

Πρόσθεσε ότι η ΚΕΔΚΕ είχε αρχικά συμφωνήσει για μονιμοποιήσεις των ανέργων αυτών με διαδικασίες ΑΣΕΠ, «αλλά τελικώς απεδείχθη ότι ανοίγει ένα άθλιο παζάρι, αφού οι επιλογές θα γίνονται από τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Βερναρδάκη».

Αναφέρθηκε δε στην επιστολή διαφωνίας 351 δημάρχων, οι οποίοι, κυρίως, πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Επέμεινε μάλιστα ότι η διάταξη θα προσβληθεί ως αντισυνταγματική, θέση που εξέφρασε και ο Βασ. Κεγκέρογλου, επίσης από το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κ. Σκυλλάκος σημείωσε ότι αντί για όσα λέγονται ως διαβεβαιώσεις, επεκτείνεται ο θεσμός των συμβασιούχων με τη συνηγορία της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και της ΚΕΔΚΕ: «Αν μπορούν να απασχοληθούν για 36 μήνες αυτό σημαίνει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, άρα γιατί δεν μονιμοποιούνται σε οργανικές θέσεις;»

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσούκαλης δήλωσε επίσης απολύτως αντίθετος με την τροπολογία και έκανε λόγο για νέα στρατιά συμβασιούχων- ομήρων της κυβέρνησης και πολλών δημάρχων, ενώ από τον ΛΑΟΣ ο κ. Γεωργίου μίλησε για φαύλο κύκλο συμβασιούχων που δύσκολα θα κλείσει.

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε την κριτική της αντιπολίτευσης ως διαστροφή της πραγματικότητας.

Σημείωσε ότι το μνημόνιο για την απασχόληση των 20.000 ανέργων υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ του υπουργείου Απασχόλησης, της ΚΕΔΚΕ και του ΟΑΕΔ και ήταν σύμφωνη σχεδόν ολόκληρη η ΚΕΔΚΕ.

Η διαφωνία εκφράσθηκε, επεσήμανε, μόνον όταν η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ προέκρινε να αποφασίζουν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για τους ανέργους που θα προσληφθούν: «Συμφωνούν τα 2/3 της ΚΕΔΚΕ και διαφωνεί το 1/3. Φαύλο θα ήταν να υπέκυπτα σε αυτά που ζητεί η μειοψηφία».

Με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «προχωρά στο πρόγραμμα αναξιοκρατίας», ενώ χαρακτήρισε ως πράξη αξιοπρέπειας την κίνηση διαφωνίας των 351 δημάρχων: «Με ποιο κριτήριο θα εντάσσονται οι επιδοτούμενοι; Προφανώς πάντα θα υπάρχει ο γαλάζιος παράγων. Είναι τροπολογία-ντροπή που ενισχύει το παζάρι ελπίδων νέων ανθρώπων»

Όση προσπάθεια κι αν γίνει για διαστροφή, η αλήθεια είναι απλή, απάντησε ο κ.Παυλόπουλος και συμπλήρωσε: «Το μνημόνιο υπογράφηκε με πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ. Τώρα επικαλούνται χωρίς λόγο τη διαδικασία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα