Ν. Κορέα: Στο 2,6% η οικονομική ανάπτυξη

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2009 07:03
UPD:07:17

Με ταχύτερο ρυθμό από τις αρχικές προβλέψεις αναπτύχθηκε η οικονομία της Νότιας Κορέας το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης, μετά την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων από εταιρείες και κατασκευαστικές επιχειρήσεις.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,6% από το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι της πρόβλεψης στις 24 Ιουλίου για ανάπτυξη με ρυθμό 2,3%, ανακοίνωσε σήμερα η Bank of Korea στη Σεούλ. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο έτος η οικονομία συρρικνώθηκε 2,2%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για συρρίκνωση 2,5%.

Στο Χρηματιστήριο της Σεούλ ο δείκτης Kospi έχει σημειώσει φέτος άνοδο 43% και το νόμισμα, ουόν, ισχυροποιήθηκε 1% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, έχοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 10 πιο διαπραγματεύσιμων ασιατικών νομισμάτων, εξαιρουμένου του ιαπωνικού γιέν. Οι εξαγωγικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Samsung Electronics Co., της Hyundai Motor Co. και της LG Electronics Inc. πραγματοποίησαν υψηλότερα κέρδη το τελευταίο τρίμηνο, καθώς η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Σιγκαπούρη, οδήγησαν την περιφερειακή ανάκαμψη.

Η οικονομική ανάκαμψη της Νότιας Κορέας το τρίμηνο έως και τις 30 Ιουνίου, ήταν η ταχύτερη από το τέταρτο τρίμηνο του 2003.

Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε 3,6% από το πρώτο τρίμηνο, έναντι ανάπτυξης 3,3% της αρχικής έκθεσης για το ΑΕΠ, μετά την αύξηση των δαπανών σε καταναλωτικά αγαθά, όπως τα αυτοκίνητα.

Οι εταιρικές επενδύσεις σε βιομηχανίες και εξοπλισμό, αυξήθηκαν 10,1% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση 8,4%.

Η οικονομία της χώρας πέτυχε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με σημερινή δήλωση αξιωματούχου της Bank of Korea. Η τράπεζα τον Ιούλιο προέβλεπε ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί 1,6% το 2009.

Τον μήνα που πέρασε η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του 2%, για έκτο συνεχόμενο μήνα. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να διοχετεύσει στην οικονομία περισσότερα από 67 τρισ. ουόν (54 δισ. δολ. ΗΠΑ), διοχέτευσε κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα και δημιούργησε ένα κεφάλαιο για να αναπληρώσει το κεφάλαιο των τραπεζών.

Αντιθέτως, η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 5,5% το δεύτερο τρίμηνο, τα μέγιστα από την έναρξη καταγραφής στοιχείων το 1955 και το ΑΕΠ τις ΗΠΑ υποχώρησε 1%.

Τον περασμένο μήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είπε ότι η οικονομία της Νότιας Κορέας θα συρρικνωθεί λιγότερο από τις προβλέψεις του 1,8% φέτος.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,7% το δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου τριμήνου. Οι επενδύσεις στις κατασκευές αυξήθηκαν 1,7% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, έναντι αύξησης 0,4% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν 1,1% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, έναντι αρχικής πρόβλεψης για αύξηση 1%.

¶λλα οικονομικά στοιχεία – όπως ο δείκτης ανεργίας – καταδεικνύουν ότι η οικονομία της Νότιας Κορέας ανακάμπτει.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα