Ινδονησία: Αμετάβλητα τα επιτόκια

Καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος του πληθωρισμού
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2009 08:04

Δεν μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας, για πρώτη φορά σε 10 μήνες, θεωρώντας ότι ο ταχύτερος πληθωρισμός αποτελεί τώρα μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν του περιορισμού της ανάπτυξης.

Η Bank Indonesia διατήρησε τα επιτόκιά της στο 6,5%, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση στη Τζακάρτα. Την απόφαση είχαν προβλέψει οι 28 από τους 31 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Οι υπόλοιποι προέβλεπαν μείωση των επιτοκίων κατά 1/4 της μονάδας.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλη την Ασία άρχισαν να σηματοδοτούν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξήσουν σύντομα το κόστος δανεισμού καθώς οι δαπάνες πλέον των 950 δισ. δολ. αναζωογονούν τις οικονομίες της περιφέρειας και απειλούν τις τιμές με αύξηση. Τον μήνα που πέρασε ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να προστατεύσει του φτωχούς έναντι του πληθωρισμού.

Η Bank Indonesia μείωσε τα επιτόκια εννέα μήνες στη σειρά από τον Δεκέμβριο του 2008 έως τον Αύγουστο του 2009.

Η μείωσή τους βοήθησε την οικονομία της Ινδονησίας ύψους 514 δισ. δολ. να επεκταθεί με ρυθμό 4% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η κυβέρνηση της χώρας εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη του 2009 θα είναι 4,3%.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Αύγουστο στην Ινδονησία για πρώτη φορά σε 11 μήνες, με τις τιμές καταναλωτή να σημειώνουν άνοδο 2,75% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι τιμές τον Αύγουστο αυξήθηκαν 0,56% έναντι του Ιουλίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2008.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας εκτιμά ότι το 2010 ο πληθωρισμός στη χώρα θα κυμανθεί μεταξύ του 5% και του 6%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα