Στροφή στην ασφάλεια...

Τι έγινε στις αγορές
Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2009 00:01

Στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια των αγορών στράφηκαν χθες οι επενδυτές αποφεύγοντας τη μεγάλη έκθεση στο ρίσκο των μετοχών ή του πετρελαίου. Το αποτέλεσμα ήταν οι τιμές του χρυσού να σκαρφαλώσουν ενδοσυνεδριακά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών οι δείκτες παρέμειναν στο «κόκκινο», αν και με μικρές απώλειες. Ο FTSE100 στο Λονδίνο και ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτη είχαν απώλειες 0,4%, ενώ ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 τερμάτισε με ελαφρά πτώση (0,1%) στις 949,82 μονάδες.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν μεγάλες πετρελαιοβιομηχανίες, όπως οι ΑstraZeneca, GlaxoSmithKline και Novartis, καθώς και οι πετρελαιοβιομηχανίες BP, Royal Dutch Shell και Τotal. Στον αντίποδα σημαντικά κέρδη είχαν οι τράπεζες.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν αλυσίδες καταστημάτων λιανικής, χάρη στα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις πωλήσεις τους τον Αύγουστο. Αρνητικό ήταν το κλίμα στις αγορές της Ασίας. Στο Τόκιο ο Nikkei είχε απώλειες 0,6%.

Στην αγορά πετρελαίου το αμερικανικό αργό παρέμεινε «εγκλωβισμένο» στα 67 με 68 δολ. το βαρέλι.

Στις αγορές συναλλάγματος, το γιεν υποχώρησε από τα υψηλά επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου, ενώ οι δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ότι η ανάκαμψης της Ευρωζώνης θα έχει «αναταράξεις» άσκησαν πιέσεις στο ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα