Ρουμανία: Αναγκαιότητα η ενίσχυση της τραπεζικής χρηματοδότησης

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2009 10:42

Από τις αρχές του έτους οι ρουμανικές επιχειρήσεις έχουν προσελκύσει τραπεζικούς πόρους συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ οι μεγαλύτεροι δανειστές τους είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), καθώς κάθε ένα από τα ιδρύματα αυτά έχει διαθέσει δανειακούς πόρους ύψους 800 εκατ. ευρώ με προτίμηση τις επιχειρήσεις στους κλάδους της ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Παράλληλα, οι εγχώριες εμπορικές τράπεζες φαίνεται να έχουν προσαρμόσει ριζικά τις στρατηγικές ανάπτυξής τους επικεντρώνοντας την προσοχή τους κυρίως στην υποστήριξη της υφιστάμενης πελατειακής τους βάσης και πολύ λιγότερο στις προσπάθειες για την προσέλκυση νέων πελατών.

Σύμφωνα με την τελευταία «Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας» (Ιούνιος) της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας οι ταμειακές εισροές των επιχειρήσεων είναι σε θέση να καλύψουν μόλις το 40% των δανειακών υποχρεώσεων με περίοδο λήξης έως τα τέλη του έτους, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα για την ενίσχυση της τραπεζικής χρηματοδότησης του επιχειρηματικού τομέα. Η ανάγκη των επιχειρήσεων για πιστώσεις είναι ιδιαίτερα επιτακτική σήμερα, ειδικά στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, όπως το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές και η διαχείριση ακινήτων, όπου η τραπεζική χρηματοδότηση στηρίζει την ανάπτυξή τους, επισημαίνουν εγχώριοι οικονομικοί αναλυτές.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα