Κάτω από τα 68 δολ. το αργό

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2009 06:11
UPD:06:28

Κάτω από τα 68 δολ. το βαρέλι υποχώρησε το αργό πετρέλαιο εν μέσω εικασιών ότι οι προμήθειες είναι αρκετές, μετά και το τέλος της ζήτησης καυσίμων για τις καλοκαιρινές μετακινήσεις στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ήδη χαμηλότερη παγκόσμια ζήτηση.

Αυριανή έκθεση ενδέχεται να δείξει ότι οι πιστώσεις των καταναλωτών στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, μειώθηκαν για έκτο μήνα καθώς οι τράπεζες απαγόρευσαν τον δανεισμό και η αύξηση της ανεργίας μείωσε τα δάνεια. Ο ΟΠΕΚ, στη σύσκεψή του αυτήν την εβδομάδα, θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο τον υπουργό Πετρελαίου του Ιράν, Μοχάμεντ Αλί Χατιμπί.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Οκτωβρίου υποχώρησε έως 48 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 67,54 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Στις 8:15 π.μ. στη Σιγκαπούρη, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 67,56 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 6 σεντς, φθάνοντας στα 68,02 δολ. το βαρέλι στις 4 Σεπτεμβρίου και μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησε κατά 6,5%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από την εβδομάδα που έληξε στις 10 Ιουλίου.

Το μπρεντ για παράδοση Οκτωβρίου υποχώρησε για έκτη ημέρα, σημειώνοντας απώλειες 44 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 66,38 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 0,4%, φθάνοντας στα 66,82 δολ. το βαρέλι στις 4 Σεπτεμβρίου, και στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 29 Ιουλίου. Την περασμένη εβδομάδα το μπρεντ υποχώρησε 8,2% σημειώνοντας τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες φέτος.

Ο ΟΠΕΚ που αντλεί το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως έχει μειώσει την παραγωγή του από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους κατά 4,2 εκατ. βαρέλια για να αποφευχθεί κορεσμός της αγοράς, καθώς η παγκόσμια οικονομία εισήλθε στη χειρότερη από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ύφεση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,3% φέτος, πριν αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% το 2010, σύμφωνα με αξιωματούχο κατά τη σύσκεψη του G20 στο Λονδίνο στις 4 Σεπτεμβρίου, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι προβλέψεις που θα δημοσιοποιηθούν την 1η Οκτωβρίου θα αντικαταστήσουν τις προβλέψεις του Ιουλίου για οικονομική συρρίκνωση φέτος κατά 1,4% και ανάπτυξη 2,5% το επόμενο έτος.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα