ΗΠΑ: Αύξηση τζίρου 50% από πωλήσεις όπλων το 2008

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2009 09:52

Κατά 50% αυξήθηκαν οι πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν τον μεγαλύτερο προμηθευτή όπλων παγκοσμίως, επεκτείνοντας το μερίδιο αγοράς τους κατά δύο τρίτα, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Το 2008, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνίες πώλησης όπλων αξίας 37,8 δισ. δολαρίων –ποσό που αντιστοιχεί στο 68% του συνολικού τζίρου από το παγκόσμιο εμπόριο όπλων, έναντι των 25,4 δισ. δολαρίων το 2007, σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Μεταφορές Συμβατικών Όπλων στα Αναπτυσσόμενα Κράτη» που συνέταξε η διακομματική επιτροπή «Congressional Research Service».

Βασικός λόγος αύξησης των πωλήσεων όπλων από τις ΗΠΑ ήταν υπογραφή νέων συμβολαίων για μαζικές παραγγελίες όπλων στη Μέση Ανατολή και την Ασία, καθώς και η ανανέωση των συμβολαίων με τους υφιστάμενους πελάτες για την παροχή υπηρεσιών και προμήθεια εξοπλισμού.

Δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη πωλήσεων όπλων έρχεται η Ιταλία με πωλήσεις 3,7 δισ. δολαρίων και ακολουθεί η Ρωσία με 3,5 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η έκθεση, οι πωλήσεις όπλων από τη Ρωσία σημείωσαν σημαντική πτώση, έναντι των 10,8 δισ. δολαρίων που είχε φτάσει ο τζίρος τους το 2007.

Συγκεκριμένα για τις πωλήσεις όπλων προς τα αναπτυσσόμενα κράτη, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κατέχουν τα πρωτεία, καθώς το μερίδιο αγοράς τους φτάνει το 70% παγκοσμίως με πωλήσεις αξίας 29,6 δισ. δολαρίων το 2008.

Μεταξύ των αγοραστών από τα αναπτυσσόμενα κράτη ξεχώρισαν τον περασμένο χρόνο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με «ψώνια» 9,7 δισ. δολαρίων, ενώ ακολουθούν η Σαουδική Αραβία με 8,7 δισ. δολάρια και το Μαρόκο με 5,4 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα