Η ΠΟΜΙΔΑ για τη διαδικασία δήλωσης-μεταβίβασης ημιυπαίθριων

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2009 18:06

Δελτίο Τύπου για τη διαδικασία δήλωσης - μεταβίβασης ημιυπαίθριων χώρων εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων. Όπως αναφέρει, έχει αναρτημένα στην ιστοσελίδα της www.idioktisia.gr τα εξής έγγραφα:

-Tη γνωμοδότηση 10/09 του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τις μεταβιβάσεις

-Την Εγκύκλιο ΠΕΧΩΔΕ 5/25-8-09 προς τις πολεοδομίες για τη διαδικασία τακτοποίησης

-Τον πλήρη κατάλογο των απαραίτητων δικαιολογητικών των δηλώσεων

- Πλήρη υποδείγματα αίτησης τακτοποίησης - υπεύθυνης δήλωσης αλλαγής χρήσης

-Το κείμενο του νόμου 3775/09 (άρθρα 40-41), όπως ψηφίστηκε στη Βουλή

-15 ερωτήσεις και απαντήσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τη διαδικασία της τακτοποίησης.

Επισημαίνει ακόμη πως η γνωμοδότηση 10/09 της Εισαγγελίας του Α.Π. στο ερώτημα της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, αντίγραφο της οποίας κατ΄αποκλειστικότητα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ, θεωρεί απόλυτα νόμιμη τη μεταβίβαση "τακτοποιημένων" χώρων με αλλαγή χρήσης, καθότι η απαγόρευση μεταβίβασης δεν αφορά την αλλαγή χρήσης νόμιμου χώρου οικοδομής. Η εγκύκλιος του ΥΠΕΧΩΔΕ διευκρινίζει ότι σε δήλωση δικαιούται όχι μόνον ο ιδιοκτήτης, αλλά καί κάθε συγκύριος, ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή πληρεξούσιός τους. Κατόπιν τούτου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε πληρωμή της εισφοράς τακτοποίησης στις Δ.Ο.Υ. (κωδικός πληρωμής ΚΑΕ 3741) και υποβολή δηλώσεων στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες, με συστημένη επιστολή εντός τετραμήνου, ή αυτοπροσώπως εντός εξαμήνου από τις 21.7.2009.

Για διευκόλυνση των ενδιαφερομένων να δηλώσουν στις αρμόδιες πολεοδομίες την αλλαγή χρήσης χώρων ιδιοκτησίας τους, η ΠΟΜΙΔΑ έχει θέσει στη διάθεσή τους πλήρη υποδείγματα αίτησης & υπεύθυνης δήλωσης αλλαγής χρήσης ημιυπαίθριων, ισόγειων και υπόγειων χώρων, που προβλέπονται από τα άρθρα 40 και 41 του Ν. 3775/ΦΕΚ122Α/21.7.2009 για την αλλαγή χρήσης των ημιυπαίθριων, αλλά και όλων των χώρων πού άλλαξαν χρήση και βρίσκονται μέσα στον νόμιμα δομημένο όγκο των οικοδομών. Τα υποδείγματα διανέμονται στα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ από τα γραφεία της (Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα) κατά τις καθημερινές ώρες λειτουργείας τους (10-2 π.μ. και Δευτέρα και Πέμπτη 6-8 μ.μ.), και σε όλους από τη σελίδα μας www.idioktisia.gr.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα