Deutsche Telekom, France Telecom: Δημιουργία venture στη Βρετανία

Με στόχο τη μείωση του κόστους
Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2009 09:56
UPD:10:27

Στη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία προχωρούν οι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί Deutsche Telekom και France Telecom.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να ενοποιήσουν τις σχετικές μονάδες τους στη χώρα, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για μείωση των δαπανών.

Ο ενιαίος όμιλος, στον οποίο θα συμμετέχουν με ποσοστά 50-50%, θα έχει συνδυασμένα έσοδα ύψους 9,4 δισ. ευρώ (13,5 δισ. δολ.), ενώ η δημιουργία του θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση συνολικά 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Οι συνδρομητές του θα ανέρχονται σε 28,4 εκατ. συνδρομητές ή το 37% της αγοράς κινητής τηλεφωνίας της Βρετανίας, με βάση τα στοιχεία του 2008. Σημειώνεται ότι στην πρώτη θέση της αγοράς βρίσκεται σήμερα η Ο2 της Telefonica.

Παράλληλα, η συμφωνία των Deutsche Telekom και France Telecom μειώνει τον αριθμό των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία σε τέσσερις, ενώ θέτει τέλος στη φημολογία των τελευταίων μηνών όσον αφορά στο σκέλος κινητής τηλεφωνίας της Deutsche Telekom.

Oι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ανά τον κόσμο επιδιώκουν τη μείωση των δαπανών τους τη στιγμή που οι συνδρομητές έχουν μειώσει τα έξοδά τους εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Το Μάιο η Vodafone, η Deutsche Telekom, η Royal KPN και η Mobistar προειδοποίησαν ότι η ύφεση περιορίζει τα κέρδη τους καθώς καταναλωτές και επιχειρήσεις μειώνουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο θέμα τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, η Deutsche Telekom βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τη Vodafone, την Telefonica και τη France Telecom και προσέλαβε την JPMorgan Chase & Co. για να ερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας. Οι Vodafone και Telefonica έκαναν ανεπίσημες προσφορές για την εξαγορά του σκέλους της εταιρείας στη Βρετανία, αντί ποσού περίπου 4 δισ. λιρών Αγγλίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ο αριθμός των συνδρομητών της T-Mobile UK μειώθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Deutsche Telekom. Το εν λόγω σκέλος ήταν το μόνο από τα 16 της Deutsche Telekom που εμφάνισε ζημίες.

Η O2 της Telefonica είχε μερίδιο 27,7% στα έσοδα της βρετανικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας, η Vodafone είχε 24,7% και η Orange της France Telecom είχε μερίδιο 21,5%, με βάση τα αποτελέσματα των εταιρειών.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα