Αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης στον κλάδο χημικών πρώτων υλών

Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2009 13:40

Τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στην εγχώρια αγορά χημικών πρώτων υλών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος καθώς και τις προοπτικές εξετάζει η Hellastat σε πρόσφατη μελέτη της.

Η εταιρεία διαπιστώνει μεταξύ άλλων ότι η οικονομική ύφεση επηρεάζει σημαντικά τον κλάδο, καθότι αφενός δυσχεραίνει την πρόσβαση σε νέα κεφάλαια αφετέρου η πτωτική πορεία της παραγωγής ορισμένων κλάδων – πελατών προκαλεί καθυστερήσεις στις εισπράξεις και καθώς η διαπραγματευτική δύναμη των εγχώριων επιχειρήσεων έναντι των ξένων προμηθευτών τους είναι χαμηλή, οι όροι του εμπορικού κύκλου επιδεινώνονται.

Σύμφωνα με εκπρόσωπους των επιχειρήσεων του κλάδου με τους οποίους συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της μελέτης, τα σημαντικότερα προβλήματα αφορούν κυρίως στην εφαρμογή του Κανονισμού REACH και την αύξηση του διαχειριστικού κόστους και την αβεβαιότητα για την απόσυρση ορισμένων ουσιών από την αγορά που αυτή συνεπάγεται, στην άμεση εξάρτηση από εξωγενείς παράγοντες (π.χ. απεργίες λιμένων), στην έλλειψη αποθηκευτικών χώρων και στην προβληματική διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.

Όσον αφορά στις προοπτικές του κλάδου, στη μελέτη της Hellastat αναφέρονται τα περιθώρια ανάπτυξης που διακρίνουν τις εταιρείες που προμηθεύουν τους κλάδους των φαρμάκων και της επεξεργασίας νερού και τα αμυντικά χαρακτηριστικά των πελατών που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία των τροφίμων.

Σημειώνεται ότι οι κυριότερες βιομηχανίες (downstream users) στις οποίες απευθύνονται οι εταιρείες του κλάδου είναι αυτές των χρωμάτων, πλαστικών, φαρμάκων, απορρυπαντικών, καλλυντικών, τροφίμων και ποτών, επεξεργασίας νερού και κλωστοϋφαντουργίας.

Οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς καλύπτονται κυρίως από εισαγωγές από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία, ενώ τα τελευταία έτη βαίνουν αυξανόμενες οι εισαγωγές από την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες συνδυάζουν πλέον εκτός των χαμηλών τιμών και ικανοποιητική ποιότητα. Ως εκ τούτου, στον κλάδο δραστηριοποιούνται κυρίως εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες πραγματοποιούν έσοδα είτε λειτουργώντας ως μεσίτες μεταξύ των διεθνών οίκων και των εγχώριων εταιρειών, είτε προμηθεύοντας τις τελευταίες από τις αποθήκες τους με πρώτες ύλες που έχουν εισάγει για ίδιο λογαριασμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Hellastat, ο αθροιστικός Κύκλος Εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου ανήλθε σε €883,6 εκ. το 2008, αυξημένος κατά 4% σε σχέση με το 2007.

Συνολικά 65 εταιρείες του δείγματος ήταν κερδοφόρες το 2008 και 14 ζημιογόνες. Εντός της χρήσης, 4 στις 10 εταιρείες βελτίωσαν τα αποτελέσματά τους έναντι του 2007, με συνέπεια η μέση μεταβολή των ΚΠΦ να είναι αρνητική, κατά -14,8%, εντονότερα δηλαδή έναντι της μέσης ελληνικής επιχείρησης (-10,5%).

Στην έρευνα τονίζεται επίσης ότι τα περιθώρια κερδοφορίας επιδεινώθηκαν την περίοδο 08/07 και διαμορφώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα