Αυστραλία: Μείωση της απασχόλησης, στο 5,8% η ανεργία

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009 06:51
UPD:07:01

Σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό, από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, μειώθηκε η απασχόληση στην Αυστραλία τον Αύγουστο, ωθώντας χαμηλότερα το νόμισμα της χώρας εν μέσω προσδοκιών ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα αυξήσει σύντομα τα επιτόκια δανεισμού.

Οι νέες προσλήψεις μειώθηκαν κατά 27.100 τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου, όταν είχαν αυξηθεί κατά 33.700, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο 21 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν ότι η απασχόληση θα μειωθεί κατά 15.000 θέσεις. Η δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στο 5,8%.

Η μείωση της απασχόλησης είναι ένα ακόμη στοιχείο ότι η οικονομία της Αυστραλίας ενδέχεται να συρρικνωθεί τους ερχόμενους μήνες μετά και τις χθεσινές εκθέσεις που έδειξαν απροσδόκητη μείωση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο και οι εγκρίσεις δανείων για αγορά κατοικιών έθεσαν τέλος στο ράλι των εννέα μηνών, καθώς η επίδραση από τα οικονομικά πακέτα στήριξης της κυβέρνησης κλονίζεται.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα 85,91 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:47 π.μ. στο Σύδνεϋ από 86,21 σεντς που ήταν πριν την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων διετούς διάρκειας υποχώρησε 13 μονάδες βάσης στο 4,25%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μειώθηκαν 30.800 τον Αύγουστο καθώς οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton Ltd. περιόρισαν το προσωπικό τους εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης που έχει επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση για εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα. Αντιθέτως οι θέσεις μερικούς απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 3.800.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 1% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο, όταν είχαν υποχωρήσει 1,4%, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι αυτές θα σημειώσουν άνοδο 0,5%. Τέλος οι εγκρίσεις δανείων μειώθηκαν 2%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα