Bharti, MTN: Αρχική συμφωνία για συγχώνευση, ύψους 24 δισ. δολ.

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009 08:57
UPD:10:08

Αρχική συμφωνία ύψους 24 δισ. δολ. επετεύχθη μεταξύ της Bharti Airtel Ltd. – της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Ινδίας – και της MTN Group Ltd. της Νότιας Αφρικής, για τη μεταξύ τους αγορά μετοχών, το πρώτο βήμα για μία συγχώνευση, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

H Bharti βελτίωσε την προσφορά της για την αγορά του 49% της MTN, αυξάνοντας το ύψος των μετρητών στο ποσό των 14 δισ. δολ., σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει αυτό το μήνα. Η ΜΤΝ και οι μέτοχοί της θα αγοράσουν το 33% της Bharti, αντί ποσού περίπου 10 δισ. δολ., σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η μεγαλύτερη συμφωνία εκτός συνόρων φέτος θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας με ετήσιες πωλήσεις ύψους 20 δισ. δολ. και 200 εκατ. συνδρομητές από το Γιοχάνεσμπουργκ έως τη Βομβάη. Η συμφωνία απαιτεί την έγκριση του 75% των μετόχων της ΜΤΝ, μερικοί εκ των οποίων υποστηρίζουν ότι η Bharti θα έπρεπε να αυξήσει την προσφορά της από την αντίστοιχη που έκανε το Μάιο.

Η Bharti και η MTN έχουν συμφωνήσει για τους εμπορικούς όρους και η τελική συμφωνία εξαρτάται από τις αρμόδιες επιτροπές και τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους.

Η Singapore Telecommunications, η οποία έχει στην κυριότητά της περίπου το 30% της Bharti, συμφώνησε να επενδύσει έως 3 δισ. δολ. για την αγορά μετοχών της Barti, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Τέλος η Bharti συμφώνησε να διαθέσει 4 δισ. δολ. σε μετοχές σε δύο από τους μεγαλύτερους μετόχους της ΜΤΝ, τη M1 Group και την Public Investment Corp. της Νότιας Αφρικής, προσφέροντας στους λοιπούς μετόχους το ποσό των 10 δισ. δολ. σε μετρητά.

Η Bharti προσέλαβε την Barclays και τη Standard Chartered για τη συμφωνία, ενώ η Bank of America και η Deutsche Bank ανέλαβαν το συμβουλευτικό ρόλο για λογαριασμό της ΜΤΝ.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα