Καταδίκη από ΔΕΚ για τη μεταφορά και σφαγή ζώων

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009 11:18

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) αποφάσισε σήμερα ότι η Ελλάδα τηρεί εν μέρει τις κοινοτικές διατάξεις τις σχετικές με την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά και σφαγή τους.

Την καταδίκασε γιατί δεν έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, απέρριψε ωστόσο κάποιους ισχυρισμούς της Επιτροπής.

Περίληψη της απόφασης

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εξέδωσε σήμερα την απόφαση:

C-416/07, Επιτροπή κατά Ελλάδας

«Προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά και κατά τη σφαγή ή τη θανάτωσή τους»

Από το 1998 το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Γενικής Διευθύνσεως «Υγεία και Προστασία των Καταναλωτών» της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει οργανώσει αποστολές στην Ελλάδα προκειμένου να ελέγξει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των κοινοτικών διατάξεων (οδηγίες 91/628, 93/119 και άρθρο 10ΕΚ) στον τομέα της προστασίας των ζώων, ιδίως κατά τη μεταφορά και τη σφαγή τους και διαπίστωσε ότι οι κοινοτικές αυτές διατάξεις δεν τηρούνταν.

Κατά την Επιτροπή, η Ελληνική Δημοκρατία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα μέριμνας ώστε τα σχέδια δρομολογίου των μεταφορέων να περιέχουν όλα τα στοιχεία (της οδηγίας 91/628) και ώστε τα στοιχεία αυτά να είναι ορθά και επαρκή.

Η Επιτροπή προσάπτει στην Ελληνική Δημοκρατία ότι δεν έχει προβλέψει για την ύπαρξη, στους ελληνικούς λιμένες πορθμείων ή στην άμεση γειτονία τους, εγκαταστάσεων που να καθιστούν δυνατή την ανάπαυση των ζώων για 12 ώρες μετά την εκφόρτωσή τους από τα πλοία.

Επίσης, η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την πραγματοποίηση, στην Ελλάδα, επαρκών ελέγχων των μεταφορικών μέσων και των ζώων, προς αποτροπή των παράνομων οδικών μεταφορών ζώων.

Τέλος, η Επιτροπή προσάπτει στην Ελληνική Δημοκρατία ότι δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την τήρηση των κανόνων αναισθητοποίησης των ζώων κατά τη σφαγή τους και ότι δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι των σφαγείων να πραγματοποιούνται προσηκόντως.

Διατακτικό:

Το Δικαστήριο (τρίτο τμήμα) αποφασίζει:

Η Ελληνική Δημοκρατία, παραλείποντας να λάβει τα αναγκαία μέτρα:

– ώστε οι αρμόδιες αρχές να πραγματοποιούν τους υποχρεωτικούς ελέγχους των σχεδίων δρομολογίου,

– ώστε να υπάρχουν, στους λιμένες πορθμείων ή κοντά σε αυτούς, εγκαταστάσεις αναπαύσεως των ζώων μετά την εκφόρτωσή τους από τα πλοία,

– ώστε να διασφαλιστεί ότι οι έλεγχοι των μεταφορικών μέσων και των ζώων πράγματι διενεργούνται,

– ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων αναισθητοποίησης των ζώων κατά τη σφαγή τους

και

– ώστε οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι των σφαγείων να πραγματοποιούνται προσηκόντως,

παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα άρθρα 5 και 8 της οδηγίας 91/628/ΕΟΚ καθώς και από τα άρθρα 3, 5 και 8 της οδηγίας 93/119/ΕΚ.

Απέρριψε τα επιχειρήματα της Επιτροπής:

– ότι ορισμένοι μεταφορείς είτε δεν διέθεταν άδεια είτε η διάρκεια ισχύος της άδειάς τους είχε λήξει,

– ότι οι μεταφορείς δεν είχαν καταρτίσει σχέδιο δρομολογίου,

– ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να επιβάλλονται αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις σε περιπτώσεις επανειλημμένων ή σοβαρών παραβάσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα