Ρουμανία: Επαναπατρισμός σημαντικών κεφαλαίων

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009 09:58

Σημαντικό μέρος των εξαιρετικά υψηλών κερδών που κατέγραψαν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ρουμανίας το 2008 κατευθύνθηκαν προς λογαριασμούς εξωτερικού των μητρικών τους ομίλων, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα καταγράφουν σημαντική μείωση, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα του Βουκουρεστίου Ziarul Financiar.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας μόνο οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας Orange και Vodafone, τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα BCR και BRD και οι τρεις βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου Lafarge, Holcim και Heidelberg Cement απέδωσαν το 2008 στους μητρικούς τους ομίλους πόρους συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου.

Ωστόσο, η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ουσιαστικά το κόστος των ξένων επενδύσεων, οι οποίες υποστήριξαν την ανάπτυξη της οικονομίας και συνέβαλαν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη σταθερή αύξηση των μισθών κατά τη διάρκεια του 2008, επισημαίνει η εφημερίδα, προσθέτοντας όμως πως σε συνθήκες πλήρους οικονομικής κρίσης οι εξελίξεις αυτές ασκούν αρνητικές επιδράσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

«Ο επαναπατρισμός κεφαλαίων έρχεται ως φυσική συνέπεια των ξένων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και ασκεί αρνητική επίδραση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ωστόσο, το ύψος των κεφαλαίων που επαναπατρίστηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ περίπου ή στο 50% των αντίστοιχων κεφαλαίων της ίδιας περιόδου του 2008 – 4 δισ. ευρώ», υποστηρίζει η κα Melania Hancila, επικεφαλής της διεύθυνσης οικονομικής ανάλυσης της τράπεζας Volksbank.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα