Οι μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί θεωρούνται πλέον ως η απάντηση στο ενεργειακό πρόβλημα των αγροτικών περιοχών της Αφρικής, ιδίως σήμερα που τα μεγάλα ενεργειακά έργα «παγώνουν» εξαιτίας της έλλειψης κεφαλαίων και της ανυπέρβλητης γραφειοκρατίας, αναφέρουν στελέχη του κλάδου.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στην Αφρική μπορούν να παραχθούν έως και 300.000 MW από τους υδάτινους πόρους, ενώ μόνο το 7% αυτών των δυνατοτήτων αξιοποιούνται σήμερα.
Αντί για την κατασκευή γιγάντιων φραγμάτων, όπως το Grand Inga dam στη Δημοκρατία του Κονγκό, το οποίο εμπεριέχει τον πολιτικό κίνδυνο να αποτιμηθεί στα 80 δισ. δολάρια, τόσο οι τοπικοί παράγοντες όσο και οι επενδυτές στρέφονται στην κατασκευή μικρότερων σταθμών.
«Είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο χρόνος ζωής ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού υπερβαίνει τα 20 έτη», τόνισε ο Στίβεν Χαντ, σύμβουλος ενέργειας στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τα περισσότερα έργα στην Αφρική θα κυμανθούν σε επίπεδα δυναμικότητας 10 KW έως 10 MW
Μέχρι στιγμής, μόνο ένας στους τέσσερις Αφρικανούς έχει ρεύμα, ενώ οι ανάγκες ηλεκτροδότησης στην Αφρική αναμένεται να τριπλασιαστούν έως το 2035. Ένας σταθμός δυναμικότητας 7 MW στην πόλη Βηθλεέμ της Νότιας Αφρικής υπολογίζεται ότι μπορεί να καλύψει το 15% των αναγκών 70.000 κατοίκων περίπου έναντι συνολικού κόστους 13,24 εκατ. δολαρίων.