Nissan: Υψηλότερες το 2009 οι πωλήσεις στην Κίνα

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009 07:51

Υψηλότερες από την προηγούμενη πρόβλεψη θα είναι στην Κίνα το 2009 οι πωλήσεις αυτοκινήτων της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, Nissan Motor Co., καθώς τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης ωθούν τη ζήτηση.

Η Nissan εκτιμά ότι θα υπερβεί την προηγούμενη εκτίμηση για πωλήσεις 570.000 οχημάτων στην Κίνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στη χώρα, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε ακριβή αριθμό.

Η Νissan και οι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες ευνοούνται από τη μείωση τη φορολογίας και των κυβερνητικών επιδοτήσεων στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων της Ασίας, της Ιαπωνίας, μέτρα τα οποία βοήθησαν τις πωλήσεις αυτοκινήτων να αυξηθούν τον περασμένο μήνα κατά 90%, ποσοστό ρεκόρ. Η Nissan προβλέπει ότι τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου θα έχει ζημίες 170 δισ. γιέν (1,9 δισ. δολ.) μετά την κατάρρευση της ζήτησης αυτοκινήτων στην Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Nissan σημείωσαν άνοδο 3,6% φθάνοντας στα 599 γιέν η μία στις 10:14 π.μ. στο Τόκιο, τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp., της μεγαλύτερης ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, σημείωσαν άνοδο 0,3% και της δεύτερης σε μέγεθος, Honda Motor Co., σημείωσαν άνοδο 1,3%.

Το οκτάμηνο της χρήσης οι πωλήσεις της Nissan στην Κίνα αυξήθηκαν 32%, φθάνοντας στα 466.219 οχήματα, καθιστώντας την κινεζική αγορά τη δεύτερη μετά τις ΗΠΑ. Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή σε ένα από τα εργοστάσιά της στην Κίνα τον επόμενο μήνα.

Οι συνολικές πωλήσεις οχημάτων στην Κίνα (επιβατικών, φορτηγών, λεωφορείων) ενδέχεται να αγγίξουν τα 12 εκατ., σύμφωνα με την κυβέρνηση, αρκετές για να υπερβεί η χώρα τις ΗΠΑ, και να καταστεί η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων, αυξήθηκαν 6,7% το 2008 φθάνοντας στα 9,38 εκατ. οψήαμτα, σύμφωνα με την China Association of Automobile Manufactures.

Στις ΗΠΑ τον Αύγουστο οι πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν αύξηση 1% και στην Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 2,3%, μετά τα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Η Nissan σχεδιάζει να αυξήσει την ετήσια παραγωγή της σε 460.000 οχήματα σε ένα από τα εργοστάσιά της στην Κίνα από 360.000 οχήματα, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο. Η αυτοκινητοβιομηχανία μαζί με την συνεργάτιδά της, Dongfeng Motor Group Co. θα προσθέσουν νέα γραμμή παραγωγής για αύξηση της παραγωγής στα 600.000 οχήματα στο εργοστάσιο στην Γκουνανγκζού έως το 2012.

Σημειώνεται ότι η Nissan θα αρχίσει την πώληση του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της – Leaf – στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη το επόμενο έτος και στην Κίνα από το 2011.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα