Μικρός ο αντίκτυπος της κρίσης στα αποτελέσματα των επιχειρήσων

Σύμφωνα με έρευνα της Hellastat
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009 12:23

Με μέση αύξηση των πωλήσεών τους κατά 3,5% και πτώση των κερδών κατά 10,5%, έκλεισε το 2008 για τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα της Hellastat για τα αποτελέσματα της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, με τον ανωτέρω ρυθμό αύξησης του τζίρου «είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι η οι συνέπειες της κρίσης πέρασαν στα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς». Τη στιγμή μάλιστα που οι ελληνικές επιχειρήσεις μεταολυμπιακά «κρατήθηκαν» στο 2,5%-3%, ενώ τα προηγούμενα δύο χρόνια αναπτύχθηκαν με μέσο ρυθμό της τάξης του 7-8%.

«Αρνητικό στοιχείο ωστόσο αποτελεί η κάμψη εσόδων για το 42% των επιχειρήσεων του δείγματος, η οποία είναι και η χειρότερη επίδοση της τελευταίας 4ετίας (από 33% περίπου)», αναφέρει η Hellastat.

Αν και η υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης έναντι της περασμένης χρονιάς αφορά την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, εντούτοις η ψαλίδα της ανάπτυξης μεταξύ μικρών και μεγάλων διευρύνεται, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα λειτουργικά κέρδη των επιχειρήσεων εμφανίζουν μέση μείωση 0,4% το 2008, έναντι σημαντικής αύξησης 12% περίπου την προηγούμενη χρονιά, και κατά 9,6% το 2006.

Το μέσο περιθώριο λειτουργικού κέρδους υποχωρεί κατά 50 μονάδες βάσης, στο 9,34% από 9,86% το 2007.

Σύμφωνα με την Hellastat, σε επίπεδο καθαρών προ φόρων κερδών διαπιστώνεται σημαντική υποχώρηση άνω του 10%, ενώ στις πολύ μικρές και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις κυμαίνεται στο 15% κατά μέσο όρο.

Ως συνέπεια της πορείας των κερδών, το καθαρό περιθώριο μειώνεται αισθητά, στο 2,2% από 3,1% το 2007 και 2,9% το 2006, με τη μεγαλύτερη μέση υποχώρηση να καταγράφεται στους κλάδους ξενοδοχείων-εστιατορίων (-26%), εμπόριο οχημάτων (-25%), Κλωστοϋφαντουργία-ένδυση (-24%), μη μεταλλικά ορυκτά (-23%) και εκδόσεις-εκτυπώσεις (-17%). Οι μόνοι κλάδοι με θετική μεταβολή των καθαρών κερδών είναι αυτοί των υπηρεσιών υγείας (+1,3%) και της ενέργειας (2,7%).

Σύμφωνα με την Hellastat, θετικό στοιχείο για τις επιχειρήσεις είναι η έλλειψη διακυμάνσεων στο λειτουργικό τους κύκλο, καθώς απαιτήσεις, αποθέματα και προμηθευτές ανακυκλώνονται με τους ίδιους ρυθμούς κατά την τελευταία 4ετία.

Σταθερότητα παρατηρείται και στις ομάδες επιχειρήσεων βάσει μεγέθους, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να εισπράττουν ταχύτερα έναντι του μέσου κατά 1 μήνα, αλλά και να εξοφλούν στις 109 ημέρες (153 στο σύνολο των επιχειρήσεων).

Σημαντικές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης εμφανίζουν οι κλάδοι της κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης, τα χημικά-πλαστικά, η βιομηχανία μετάλλων και το χονδρικό εμπόριο, λόγω της βραδύτερης του μέσου είσπραξης των απαιτήσεων αλλά και των μεγαλύτερων αποθεμάτων που τηρούν.

Αντίθετα, οι κλάδοι υπηρεσιών όπως ξενοδοχεία-εστιατόρια, ψυχαγωγία, ενέργεια, υγεία, ταχυδρομεία και τηλεπικοινωνίες απολαμβάνουν πλεόνασμα, καθώς εισπράττουν ταχύτερα έναντι των πληρωμών τους, και δεν δεσμεύουν κεφάλαια σε αποθέματα.

Επίσης, θετική εξέλιξη για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι η μικρή υποχώρηση του δείκτη ξένων προς ίδια κεφάλαια, στο 1,17 προς 1 από 1,27 προς 1 το 2007. Αντίστοιχα, τα συνολικά ξένα κεφάλαια υποχωρούν στο 57% του ενεργητικού από 59,5% το 2007.

Ωστόσο, ο δείκτης των βραχυπρόθεσμων τραπεζικών δανείων προς τις πωλήσεις ενισχύεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, στο 25% το 2008 από 24%.

Αρνητικό είναι επίσης το γεγονός ότι αυξάνει ο το ποσοστό των επιχειρήσεων, τα δάνεια των οποίων υπερβαίνουν το 50% των ετήσιων εσόδων τους: στο 25,7% το 2008, από 24,2% το 2007.

Η κάμψη των λειτουργικών κερδών και η εντεινόμενη χρήση βραχυπρόθεσμου δανεισμού οδηγούν σε σοβαρή υποβάθμιση της ικανότητας κάλυψης τόκων, από 3,8 φορές το 2007 σε 3,1 φορές το 2008.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών επιχειρήσεων σταθεροποιούνται την τελευταία 3ετία, ενώ στα αποτελέσματα του 2008 δεν γίνονται ορατές οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης», τονίζει η Hellastat, σημειώνοντας ωστόσο ότι μια σειρά παραγόντων, όπως η μείωση του ΑΕΠ, η μείωση των επενδύσεων, της κατανάλωσης και των εξαγωγών και η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, «συνθέτουν ένα έντονα αρνητικό περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις κατά την οικονομική χρήση που διανύουμε».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα