Υπεγράφησαν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009 15:59
UPD:22:00

Υπεγράφη σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την απόσυρση των οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας, τα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας και την εφαρμογή του «πράσινου» δακτυλίου.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, υπεγράφη σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η οποία προβλέπει:

- Περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας.

- Ανανέωση του στόλου των οχημάτων και απόσυρση παλαιών.

- Εφαρμογή « πράσινου» δακτυλίου.

Παράλληλα ο κ. Κάρολος Παπούλιας υπέγραψε τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που αφορούσαν τις ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις στην Ολυμπιακή και την καταβολή του ΦΠΑ, καθώς επίσης και για την αναστολή των πλειστηριασμών για χρέη έως 200.000 ευρώ.

Ακολουθεί το κείμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για ΦΠΑ και επισφάλειες:

«Ρύθμιση θεμάτων Φ.Π.Α., επισφαλών απαιτήσεων, ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, αναπροσαρμογή ποσού οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και αναστολή πλειστηριασμών από πιστωτικά ιδρύματα»

¶ρθρο 1

1. Παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του φόρου που οφείλεται με την υποβολή των αρχικών χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 38 του Κώδικα Φ.Π.Α. (κυρ. ν.2859/2000), στους υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία Α΄ ή Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., με καταληκτική ημερομηνία καταβολής του συνολικά οφειλόμενου φόρου το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης ως εξής:

- καταβολή ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) τουλάχιστον του οφειλόμενου φόρου με την υποβολή της δήλωσης,

- καταβολή του υπολοίπου φόρου σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Το ποσό της κάθε δόσης προσαυξάνεται κατά ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) μέχρι τη λήξη του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα της υποβολής της δήλωσης.

Από τον τρίτο μήνα επιβάλλεται προσαύξηση κατά Κ.Ε.Δ.Ε. που ανέρχεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Στους υποκείμενους στο φόρο που καταβάλλουν τουλάχιστον το τριάντα τοις εκατό (30%) του οφειλόμενου φόρου και κάνουν χρήση της ευχέρειας αυτής δεν επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις μέχρι και το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης.

Από τον τρίτο μήνα από τη λήξη του μήνα υποβολής της δήλωσης επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Περιοδική δήλωση, η οποία υποβάλλεται χωρίς την ταυτόχρονη καταβολή ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) τουλάχιστον του οφειλόμενου φόρου, θεωρείται ως απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.

2. Στους υποκείμενους στο φόρο που έχουν κάνει χρήση της ευχέρειας που τους παρέχεται στην παράγραφο 1 και υποβάλλουν ανακριβή ή δεν υποβάλλουν περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. επιβάλλεται αντί πρόσθετου φόρου μόνο πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο της διαφοράς του φόρου που οφείλεται. Για το πρόστιμο αυτό δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις για τη διοικητική επίλυση της διαφοράς.

3. Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. υποχρεούται να προβαίνει άμεσα στη βεβαίωση του φόρου που προκύπτει από τις δηλώσεις των διατάξεων της παραγράφου 1.

4.Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν για περιοδικές δηλώσεις των οποίων η προθεσμία υποβολής λήγει από 20.10.2009 και μετά.

5. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ορίζονται οι διαδικασίες και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.

¶ρθρο 2

1. Τα ποσοστά που αναφέρονται στην περίπτωση θ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που κυρώθηκε με το ν.2238/1994 (ΦΕΚ Α151) αυξάνονται από μισό τοις εκατό (0,5%) και ένα τοις εκατό (1%), σε ένα τοις εκατό (1%) και ένα και μισό τοις εκατό (1,5%) αντίστοιχα.

2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου έχουν εφαρμογή για δαπάνες που πραγματοποιούνται για διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά.

Ολυμπιακή

Στο κείμενο περιλαμβάνονται διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν:

-ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων, τα της ένταξης των εργαζομένων της «ΓΑΛΙΛΑΙΟ» θυγατρική της Ολυμπιακής στο τακτικό προσωπικό της Ολυμπιακής. Θέματα των υπαλλήλων της Ολυμπιακής στο εξωτερικό.

Ο συνυπολογισμός, χωρίς προσαύξηση του χρόνου ασφάλισης των εργαζομένων εκτός Ολυμπιακής. Θέματα αποσπασμένων της Ολυμπιακής στο Ελληνικό Δημόσιο.

Θέματα των εργαζομένων στο OLYMPIC CATERING, καθώς επίσης και η δυνατότητα και των Μηχανικών Αεροσκαφών, αλλά και των Ιπταμένων των χειριστών της Ολυμπιακής να μεταφερθούν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και από εκεί να έχουν το δικαίωμα να ζητούν και να λαμβάνουν άδεια άνευ αποδοχών άνω του ενός έτους, για να μπορούν οι ίδιοι να ζητούν εργασία εκτός Υπηρεσίας της Πολιτικής Αεροπορίας, να εργάζονται κανονικά και όταν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εάν και εφ’ όσον βεβαίως το επιθυμήσουν.

Πλειστηριασμοί - Κράτηση για οφειλές προς το Δημόσιο

Με διάταξη της ΠΝΠ, αρμοδιότητας του υπουργού Δικαιοσύνης Νικόλαου Δένδια, αναστέλλονται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2009, όλοι οι πλειστηριασμοί που επισπεύδονται από τα τραπεζικά ιδρύματα για οφειλές χρηματικών ποσών κάτω των 200.000 ευρώ, ενώ παράλληλα αυξάνεται από τα 30.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 150.000 ευρώ το ποσό για το οποίο μπορεί να διαταχθεί η προσωρινή κράτηση για χρέη προς το δημόσιο.

Επίσης, με άλλη διάταξη της ΠΝΠ αυξάνεται στις 5.000 ευρώ, από 2.000 ευρώ που είναι σήμερα, το ποσό των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κ.λπ.), για το οποίο δεν επιτρέπεται η άσκηση ποινικής δίωξης (αποποινικοποίηση ασφαλιστικών χρεών).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα