Σε 30 πόλεις θα ξεκινήσει το πιλοτικό πράσινο πρόγραμμα της ΕΕ

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009 17:38

Τριάντα πόλεις θα επιλέξει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποτελέσουν ουραγό του πράσινου προγράμματός της, με το οποίο σκοπεύει να αναδειχθεί σε ηγέτη της «πράσινης τεχνολογίας», αναφέρει προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ που απέσπασε το Reuters.

Το λεγόμενο «SET-Plan» αναπτύσσει τη στρατηγική της ΕΕ για την προαγωγή λύσεων υψηλής τεχνολογίας στις κλιματικές αλλαγές, με τις οποίες οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν το προβάδισμα στην πράσινη ανάπτυξη.

Για την υαλοποίηση των σχεδίων θα χρειαστούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στην έρευνα προκειμένου να μην μείνει η Ευρώπη πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ήδη επενδύσει 777 εκατ. δολάρια στην έρευνα της ενέργειας, σύμφωνα με το έγγραφο.

«Οι επενδύσεις που κάνει σήμερα η ΕΕ στη βασική έρευνα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Πρέπει να κινητοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε τα καλύτερα μυαλά μας για να διευρύνουμε τα όρια της επιστήμης», αναφέρει η έρευνα.

Οι 25-30 «έξυπνες πόλεις» που προβλέπει το πρόγραμμα της ΕΕ, θα παράγουν ενέργεια από τα απορρίμματά τους, καθώς και από τον ήλιο και τον άνεμο, την οποία θα διοχετεύουν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα τραμ και τα λεωφορεία.

Αυτή τη στιγμή, οι αξιωματούχοι της ΕΕ μελετούν τις ακριβείς ανάγκες χρηματοδότησης και πώς αυτή θα καταμεριστεί μεταξύ βιομηχανίας και ιδιωτικού τομέα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα