Συνεχίζουν να φλερτάρουν με τις «πράσινες» επιχειρήσεις τα venture capitals

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009 18:12

Προσεκτικότερα μεν, πρόθυμα δε είναι τα επιχειρηματικά κεφάλαια (venture capitals), τα οποία μπορεί να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, αλλά δεν παύουν να αναζητούν ευκαιρίες στον αναδυόμενο κλάδο της πράσινης ενέργειας.

Σύμφωνα με τέσσερα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά κεφάλαια– Kleiner Perkins Caufield & Byers, Khosla Ventures, Draper Fisher Jurvetson, VantagePoint Venture Partners– οι συνθήκες όσον αφορά στα νέα ξεκινήματα πράσινων εταιρειών έχουν βελτιωθεί μεταξύ των επενδυτών και οι αποτιμήσεις πολλών από τις εταιρείες αυτές έχουν σημειώσει πτώση σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Στη διάρκεια της ύφεσης, οι διαχειριστές των εν λόγω κεφαλαίων δίσταζαν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στον καινοτόμο αυτό κλάδο, καθώς αντιμετώπιζαν προβλήματα κατά τη ρευστοποίηση των προηγούμενων επενδύσεών τους. Το περασμένο 9μηνο, οι επενδύσεις σε «πράσινες» εταιρείες –ΑΠΕ, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες λιθίου, αποτελεσματικά κιβώτια ταχυτήτων– κατέγραψαν καθοδική πορεία ακολουθώντας τη διεθνή οικονομία που βούλιαζε στην ύφεση.

«Μπορεί η στρατηγική μας να είναι πιο επιφυλακτική, αλλά σε γενικές γραμμές δεν πιστεύω ότι έχει αλλάξει ο προορισμός των επενδύσεών μας» δήλωσε ο Βίνοντ Κόσλα από την Khosla Ventures, υπογραμμίζοντας: «Συνεχίσουμε να ακολουθούμε επιθετική πολιτική όσον αφορά στους κινδύνους της τεχνολογίας και έχουμε αναλάβει πολλούς από αυτούς».

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα