Παγκόσμια Τράπεζα: 11,6 δισ. δολ. χρειάζονται οι φτωχές οικονομίες

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009 19:53

Με την ευκαιρία της επικείμενης συνόδου κορυφής των κρατών της G20, εκ μέρους της Παγκόσμιας Τράπεζας ανακοινώθηκε σήμερα στην Ουάσινγκτον ότι προκειμένου να βοηθηθούν οι φτωχές οικονομίες στον πλανήτη χρειάζονται 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν παρόμοιο χρηματικό ποσό ήταν διαθέσιμο αυτήν την ώρα, τότε στις πολλές φτωχές χώρες στον πλανήτη μας θα προχωρούσαν, άμεσα, έργα για την Παιδεία, την Υγεία και την κοινωνική περίθαλψη, αλλά και τις υποδομές τους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε ένα ειδικό τεύχος της αφιερωμένο στην τύχη των φτωχών στον πλανήτη μας εν μέσω της πρωτοφανούς μεταπολεμικώς οικονομικής κρίσης κι ύφεσης κι επισήμανε ότι εάν δεν συγκεντρωθεί ένα σημαντικό, έστω, ποσό, ένα τμήμα του προαναφερθέντος, «τότε οι έως σήμερα επιτευχθείσες πρόοδοι σε φτωχές περιοχές του πλανήτη μας, που κερδήθηκαν με τόσο κόπο, θα εξανεμιστούν απλά».

Επισημάνθηκε επίσης ότι οι πολύ φτωχοί δεν αντιπροσωπεύονται όπως θα τούς άξιζε στην ομάδα G20 η οποία συνενώνει τα Οκτώ πλουσιότερα κράτη του κόσμου (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Καναδάς) κι άλλα 12 με "οικονομίες αναδυόμενες"--Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη,Ινδονησία, Ινδία,, Κίνα, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Νότια Αφρική.

Σήμερα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, 89 εκατομμύρια πολίτες στον κόσμο ζουν με 1,25 δολάριο ΗΠΑ ημερησίως. Φυσικά, η κρίση κάθε άλλο παρά τους βοήθησε να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα