Eνας χρόνος συμπληρώθηκε από την κατάρρευση της Lehman Brothers και παρά τις απώλειες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, φαίνεται ότι πολλοί επενδυτές και τράπεζες δε διδάχθηκαν τίποτε από την κρίση. Oι συναλλαγές με παράγωγα υψηλού κινδύνου -συνήθως αποκαλούνται ειδικά επενδυτικά προϊόντα- συνεχίζονται.
Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, Τόμας Χάρτμαν-Βέντελς, επειδή «στην περίπτωση των λεγόμενων παραγώγων οι τράπεζες κερδίζουν προμήθεια από τους πελάτες τους. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς κανένα ρίσκο -δηλαδή σε αντίθεση με τα δάνεια- έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν ποσοστά επί του όγκου των προϊόντων που πωλούν. Κερδίζουν χρήματα χωρίς το παραμικρό ρίσκο».
Βεβαίως, υπάρχουν και ειδικά επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου που είναι ασφαλισμένα και στην περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας. Αλλά, ακόμη και αυτά δε θεωρούνται σοφές επενδυτικές επιλογές, γιατί στην ουσία πρόκειται για στοιχήματα. Ο επενδυτής ποντάρει στην εξέλιξη της τιμής διαφόρων προϊόντων. Αυτά μπορεί να είναι μετοχές, ομόλογα, ακόμη και πετρέλαιο.
«Η τράπεζα που εκδίδει τα χαρτιά αυτά έχει πάντα τις καλύτερες πληροφορίες», ανέφερε ο Χέρμαν Γιόζεφ Τενχάγκεν, αρχισυντάκτης του οικονομικού περιοδικού Finanztest. «Υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα προϊόντων που ένας απλός άνθρωπος δεν μπορεί να τα κατανοήσει. Είναι τόσο πολύπλοκη η λειτουργία τους, που ακόμη και με τη βοήθεια ειδικών υπολογιστών είναι αδύνατο να αντιληφθεί κάποιος τις αποδόσεις τους. Και στην περίπτωση αυτών των προϊόντων κερδίζει πάντα η τράπεζα, αλλά όχι οπωσδήποτε ο πελάτης», πρόσθεσε ο κ. Τενχάγκεν.
DEUTSCHE WELLE