FTSE: Στη λίστα επιτήρησης το ΧΑ για άλλους 12 μήνες

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009 15:28

Για άλλους 12 μήνες θα παραμείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στη λίστα επιτήρησης του κατασκευαστή δεικτών FTSE για πιθανή υποβάθμιση, όπως ανακοίνωσε ο οίκος μετά την ετήσια αξιολόγηση της χώρας.

Σημειώνεται ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης σε αναβαθμισμένη αναπτυσσόμενη (advanced emerging) από αναπτυγμένη αγορά (developed market).

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί, η αλλαγή κατάταξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο από funds που επενδύουν σε χρηματιστηριακούς δείκτες ώριμων αγορών, σύμφωνα με το Reuters.

Ο FTSE έθεσε για πρώτη φορά την ελληνική αγορά σε επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση το 2006. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ικανοποιήσει αρκετά από τα αιτήματα που είχε εγείρει στο παρελθόν ο FTSE, όπως οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές στο πλαίσιο της οδηγίας MiFID και η απελευθέρωση στο καθεστώς δανεισμού μετοχών.

Η ετήσια αναθεώρηση της κατάταξης των αγορών από τον οίκο FTSE πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που έχουν σχέση με την εκκαθάριση και τον διακανονισμό των μετοχών, το περιβάλλον της διαπραγμάτευσης, τα παράγωγα καθώς και το εποπτικό περιβάλλον.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα