KPMG: Εντείνονται οι έλεγχοι των ενδοομιλικών συναλλαγών

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009 15:50

Διεύρυνση και εντατικοποίηση των ελέγχων των διασυνοριακών συναλλαγών μεταξύ εταιρειών του ίδιου ομίλου με στόχο την εξασφάλιση πρόσθετων πηγών εσόδων διαπίστωσε με διεθνή έρευνα που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2009 η KPMG Global Transfer Pricing Services.

Η έρευνα υποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη να εναρμονιστούν με τα νέα ή διευρυμένα καθεστώτα τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κίνα.

Στις ισχυρές οικονομίες όπου ισχύουν ήδη κανόνες τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών τα ελεγκτικά προγράμματα εντατικοποιούνται και θεσπίζονται πιο αυστηρούς κανόνες. Παράλληλα, η συχνότητα των ελέγχων αυξάνεται καθώς πολλές κυβερνήσεις αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία στην ανάλυση των ενδοομιλικών συναλλαγών και αναζητούν τρόπους προστασίας της φορολογικής τους βάσης.

Η έρευνα της KPMG εξετάζει λεπτομερώς τους κανόνες ενδοομιλικών τιμολογήσεων σε 60 χώρες. Στην Ευρώπη η έρευνα καταγράφει ένα αποφασιστικό ρεύμα υιοθέτησης νέων κανονισμών σε πολλές από τις ισχυρές οικονομίες, που ρυθμίζουν προϋποθέσεις τεκμηρίωσης, την εφαρμογή συναλλακτικών μεθόδων και αξιολόγησης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και επιχειρηματικών ευκαιριών.

Επιπλέον, διαπιστώνεται αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ανατολικών Ευρωπαϊκών κρατών να θεσπίσουν κανόνες ενδοομιλικών τιμολογήσεων, δεδομένου των νέων επενδύσεων από εταιρείες που επιθυμούν να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος και τα ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα.

Ο Δρ. Γεώργιος Μαυραγάνης, γενικός διευθυντής του Φορολογικού Τμήματος της KPMG Ελλάδας δήλωσε σχετικά: «Καθώς τα κέρδη πολλών πολυεθνικών εταιρειών μειώνονται, οι φορολογικές αρχές αναμένεται να αυξήσουν τους φορολογικούς τους ελέγχους προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι κάθε μία από τις δικαιοδοσίες τους θα λάβει ένα δίκαιο μερίδιο στα συρρικνωμένα φορολογικά έσοδα. Η προοπτική αυτή θα αναγκάσει τις πολυεθνικές εταιρείες να υπερασπιστούν τις ενδοομιλικές τους τιμολογήσεις οπουδήποτε αυτές και αν λειτουργούν».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα