Μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την ταχύτερη ανάκαμψη της χημικής βιομηχανίας ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μαουέλ Μπαρόζο.
Τα μέτρα αυτά εστιάζουν σε τέσσερις βασικούς άξονες:
- Την ανάπτυξη μίας εναρμονισμένης στρατηγικής, με επίκεντρο την καινοτομία σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.
- Την υιοθέτηση συγκεκριμένης περιβαλλοντικής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή από πλευράς της Ε.Ε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανάκαμψης αλλά και των επιμέρους σχεδίων για την αντιμετώπιση της κρίσης από τις χώρες- μέλη της Ε.Ε.
- Την ελάφρυνση του κλάδου από τα επιπλέον κόστη που συνεπάγεται η εφαρμογή των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών για τη χημική βιομηχανία και την ενίσχυσή του μέσα από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία σκοπεύει να διαθέσει δανειακά κεφάλαια 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2008- 2009 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέρος του προγράμματος των 30 δισ. ευρώ που θα διατεθούν έως το 2011.
- Την καταπολέμηση των πολιτικών προστατευτισμού στις τρίτες χώρες, δεδομένου ότι οι εξαγωγές στις διεθνείς αγορές αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό- 25%- της παραγωγής των ευρωπαϊκών χημικών βιομηχανιών.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΕΧΒ, ενδεικτικό της κατάστασης στον κλάδο αποτελεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα, στο σύνολό τους οι χημικές βιομηχανίες αντιμετώπισαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 πτώση 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ.
«Ειδικά οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε προϊόντα για την οικοδομή και τις κατασκευές είχαν μεγαλύτερες επιπτώσεις από την κρίση με την πτώση της δραστηριότητάς τους να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 25%», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΣΕΧΒ κ. Βασίλης Γούναρης.
Αντίστοιχα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CEFIC (European Chemical Industry Council), του επίσημου ευρωπαϊκού οργάνου του κλάδου, οι χημικές βιομηχανίες θα εμφανίσουν πτώση 11% έναντι του 2008, ενώ οι προβλέψεις για το 2010 κάνουν λόγο για αύξηση κατά 5% έναντι του 2009.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γούναρη, είναι πολύ πιθανό, δεδομένων των εγγενών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, αυτή η ανάκαμψη να καθυστερήσει στη χώρα μας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ