Οφέλη και εμπόδια του προγράμματος εμπορίας ρύπων

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009 16:00

Μόνο με την εξαγορά δικαιωμάτων εκπομπής από τα φτωχότερα κράτη θα μπορέσουν να πετύχουν το στόχο τους τα ρυπογόνα κράτη, υποστηρίζει το Συμβούλιο για τις Κλιματικές Αλλαγές της Γερμανίας.

Τα δικαιώματα ρύπων της Ινδίας και της Βραζιλίας, για παράδειγμα, θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τα προσεχή 88 και 46 έτη αντίστοιχα. Η ανισορροπίες αυτές θα αποδειχθούν ωφέλιμες, υποστηρίζει το συμβούλιο, καθώς τα χρήματα που θα δώσουν τα πλούσια κράτη για εξαγορά δικαιωμάτων θα βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο χρησιμοποιώντας τεχνολογίες χαμηλών ρύπων, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Γκραμπ από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, τα κράτη θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους στόχους μείωσης των εκπομπών με βάση το στόχο που η καθεμιά θεωρεί εφικτό. Δεν θα είναι πρόθυμοι να συνυπογράψουν ένα πρόγραμμα που θα παίρνει τον έλεγχο από τα χέρια τους, ακόμη και εάν αυτή είναι λογική και δίκαιη.

Η Νότια Αφρική είναι ένα παράδειγμα χώρας που πιθανότατα θα δυσκολευτεί αρκετά να προσαρμοστεί. Η βιομηχανική της παραγωγή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον λιθάνθρακα, οπότε συγκαταλέγεται στα κράτη υψηλών ρύπων σε όρους κατά κεφαλήν εκπομπών, παρά το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της βρίσκεται κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Για να συμμορφωθεί με τις διεθνείς απαιτήσεις, θα πρέπει να εξαγοράσει δικαιώματα εκπομπών από άλλη χώρα, κάτι σχεδόν ανέφικτο χωρίς εξωτερική βοήθεια λόγω της φτώχιας που επικρατεί στη χώρα.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης στη Βόννη, για την αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων θα χρειαστεί ευελιξία, ενδεχομένως υπό τη μορφή αρωγής από τα πλούσια κράτη. Τα προβλήματα αυτά, μαζί με πολλά ακόμη, πρόκειται να τεθούν επί τάπητος στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

Πηγή: NewScientist



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα