ΟΟΣΑ: Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην ΕΕ

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009 17:46
UPD:17:49

«Οι οικονομικές κρίσεις μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας, μακροπρόθεσμα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ ¶νχελ Γκουρία.

Η ενίσχυση της καινοτομίας, η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και ο αναπροσανατολισμός προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι μεταξύ των τομέων στους οποίους οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να ενισχυθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 50 χρόνων, σύμφωνα με την έκθεση «Οικονομική Επισκόπηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ.

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκε γρήγορα στην κρίση και ότι τα κράτη-μέλη θα αναδυθούν από την ύφεση νωρίτερα του αναμενόμενου. Υπάρχει, ωστόσο, η εκτίμηση ότι οι επείγουσες πολιτικές για τη σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών και τη στήριξη της οικονομίας δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ενιαία αγορά και πρέπει να αποσυρθούν μόλις ανάκαμψει η οικονομία.

«Οι οικονομικές κρίσεις μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας, μακροπρόθεσμα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ ¶νχελ Γκουρία.

«Η τρέχουσα κρίση έχει ήδη πυροδοτήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των αδυναμιών στο χρηματοοικονομικό σύστημα, οι οποίες αν υλοποιηθούν με αποτελεσματικό τρόπο, θα στηρίξουν μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές», πρόσθεσε ο κ. Γκουρία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση των επιπέδων καινοτομίας συνιστά μείζονος σημασίας πρόκληση για την ΕΕ, καθώς παρά τις πολλαπλές πρωτοβουλίες σε επίπεδο πολιτικής η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί, σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, στην έρευνα και την καινοτομία.

Μια ενοποιημένη αγορά εργασίας για τους ερευνητές, ένα Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας της ΕΕ και ένα Ενιαίο Σύστημα Διακανονισμού Αντιδικιών σχετικά με τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας θα συντελέσουν στην ώθηση της καινοτομίας. Παράλληλα, κρίσιμης σημασίας είναι η αντιμετώπιση των κωλυμάτων στη χρηματοδότηση της καινοτομίας και η ενθάρρυνση της συνεργασίας στην έρευνα, εκτιμάται στην έκθεση.

Διαστώνεται επίσης ότι το πρόγραμμα ενιαίας αγοράς έχει φέρει μακροπρόθεσμα οφέλη αλλά εκτιμάται ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Εκτιμάται, ακόμη, ότι η Οδηγία για τον Τομέα Υπηρεσιών πρέπει να εφαρμοστεί έγκαιρα και με αποτελεσματικό τρόπο και να αναληφθούν δράσεις για την εξασφάλιση της σωστής εφαρμογής των κανόνων της ενιαίας αγοράς.

Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να ανθίσταται στην ενίσχυση του κλίματος προστατευτισμού και να ωθήσει στη κατεύθυνση της απελευθέρωσης του παγκόσμιου εμπορίου, προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση μιας οικονομίας χαμηλού ίχνους άνθρακα έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι οι πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προώθηση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας πρέπει να εστιάσουν στη διόρθωση των πραγματικών ανεπαρκειών της αγοράς και να είναι αρκούντως ευέλικτες ώστε να αντεπεξέλθουν σε μελλοντικές οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές.

Κρίνεται, επίσης, ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην ΕΕ για την αύξηση του ανταγωνισμού, τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και την αποστολή σαφέστερων μηνυμάτων όσον αφορά τις τιμές μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων. Σε ό,τι αφορά την εξωτερική ενεργειακή πολιτική, στην έκθεση τονίζεται, ότι είναι σημαντικό να μιλά η Ευρωπαϊκή Ενωση με μία φωνή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα