Η αντιπολίτευση για την ανάκληση της άδειας των πέντε ασφαλιστικών

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009 13:37
UPD:15:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για εγκληματική αδράνεια της αρμόδιας εποπτικής αρχής σε έναν τόσο κρίσιμο κλάδο, όπως οι ιδιωτικές ασφαλίσεις, έκαναν λόγο η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας πέντε ασφαλιστικών εταιρειών.

«Ενώ όλα αυτά χρόνια η κυβέρνηση, μέσω της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) και των άλλων μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου που υποτίθεται ότι λειτουργούσαν, δεν άσκησε καμία ουσιαστική εποπτεία στο χώρο των ιδιωτικών ασφαλίσεων, παρόλο που τα "μηνύματα" για προβλήματα στον κλάδο ήταν πολλά, έρχεται τώρα, στο μέσο της προεκλογικής περιόδου, και προχωρά στο κλείσιμο 5 ασφαλιστικών εταιρειών», παρατήρησαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Όπως υπογραμμίζουν, «η αδράνεια της αρμόδιας εποπτικής αρχής, σε έναν τόσο κρίσιμο κλάδο, όπως οι ιδιωτικές ασφαλίσεις, που αφορά χιλιάδες καταναλωτές, είναι εγκληματική».

«Όφειλε 5 χρόνια τώρα να αξιολογεί συστηματικά την οικονομική κατάσταση και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών εταιρειών. Δεν το έκανε.

Όφειλε να λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα εξυγίανσης, και όχι να προχωρήσει σε ανάκληση άδειας εταιρειών, 2 βδομάδες πριν τις εκλογές, με αποτέλεσμα να μείνουν στον αέρα χιλιάδες καταναλωτές και στο δρόμο εργαζόμενοι.

Για το ΠΑΣΟΚ, αυτό που προέχει είναι η εξυγίανση και ομαλή λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς, η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στους καταναλωτές-ασφαλισμένους και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ασφαλιστικό κλάδο», σημειώνουν η κ. Κατσέλη και ο κ. Χρυσοχοΐδης και καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει:

- Ποιο σχέδιο έχει εκπονήσει ώστε να εγγυηθεί τα συμφέροντα χιλιάδων ασφαλισμένων που βρίσκονται σήμερα στον «αέρα»;

- Τι προοπτική δίνει στους εργαζομένους που σήμερα βρίσκονται στο δρόμο;

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. για την ανάκληση

Κληθείς να σχολιάσει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των 5 ασφαλιστικών εταιρειών, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε:

Ο Γ. Καρατζαφέρης για την «Ασπίς Πρόνοια»

Ο Γ. Καρατζαφέρης για την «Ασπίς Πρόνοια»

«Δεν περιποιεί τιμή να πέφτουν ασφαλιστικές εταιρείες και, μάλιστα, μία από τις μεγαλύτερες της χώρας τις παραμονές των εκλογών. Στην Αμερική υπήρχε μια άλλη διάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης όταν απειλήθηκε μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες».

«Πιστεύω -πρόσθεσε- ότι η όλη εξέλιξη έχει να κάνει με τη δουλειά που "χάλασε" ο κ. Ψωμιάδης της εταιρείας Ασπίς Πρόνοια στην Αγροτική Τράπεζα με την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής στους Γάλλους. Όλα αυτά νομίζω ότι είναι επικίνδυνα παιχνίδια και σε λίγες ημέρες θα έχουμε μπροστά μας την πραγματικότητα όπως ακριβώς έχει».

ΣΥΡΙΖΑ: ¶λλοι 750 εργαζόμενοι χάνουν την δουλειά τους

Τέλος, αντιπροσωπεία ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθη στη συγκέντρωση εργαζομένων έξω από τα γραφεία της εταιρείας «Ασπίς Πρόνοια».

«¶λλοι 750 εργαζόμενοι χάνουν την δουλειά τους, άλλες 750 οικογένειες αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας και της ανασφάλειας. Και όταν αυτά συμβαίνουν σε προεκλογική περίοδο, αντιλαμβανόμαστε τι θα επακολουθήσει μετά τις εκλογές», τόνισε η Δέσποινα Σπανού, μέλος της επιτροπής εργατικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ για θέματα εργατικής πολιτικής.

«Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν έχουν καμία ευθύνη για τις τακτικές που έχουν ακολουθήσει οι διάφοροι Ψωμιάδηδες και για την ανοχή του κράτους και των εκάστοτε κυβερνήσεων σε αυτές τις τακτικές. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα που πρέπει να προστατευθούν.

Απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την κατοχύρωση των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις θέσεις των συνδικαλιστικών τους φορέων», πρόσθεσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι

«Το κλείσιμο της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και των άλλων τεσσάρων ασφαλιστικών εκφράζει μια κλασσική πλευρά της καπιταλιστικής κρίσης. Γενικότερα αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι ο δρόμος ανάπτυξης που βαδίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι αντιλαϊκός και αδιέξοδος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και συνεχίζει: «Αποκαλύπτει ότι τα βάρη της κρίσης, καλούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα ως ασφαλισμένοι και φορολογούμενοι, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, με τις απολύσεις, το πάγωμα των μισθών, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων».

»Το παράδειγμα της ΑΣΠΙΣ αποδεικνύει επίσης πόσο επικίνδυνη για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων είναι η πολιτική της ΕΕ που ενισχύει τους περιβόητους πυλώνες της ιδιωτικής ασφάλισης και των επαγγελματικών ταμείων, συρρικνώνοντας την ασφαλιστική εισφορά του κράτους και της εργοδοσίας. Μια πολιτική που οδηγεί σε όλο και πιο ακριβά ασφάλιστρα για όλο και χειρότερες παροχές».

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και απαιτεί «την καταβολή όλων των δεδουλευμένων και την αποζημίωσή τους από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών εταιρειών, την καταβολή επιδόματος ανεργίας και την προστασία των οικογενειών τους, ωσότου εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη σταθερή εργασία».

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να αποζημιώσουν όλους τους ασφαλισμένους στις εταιρείες που έκλεισαν», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

«Οι εξελίξεις στον κλάδο της ασφάλισης δεν αποτελούν μεμονωμένο φαινόμενο. Καθώς η κρίση βαθαίνει έρχεται όλο και πιο ορμητικά στην επιφάνεια το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Μπροστά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης απ’ όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί μετά τις εκλογές, οι εργαζόμενοι έχουν μόνο μία απάντηση: την ισχυροποίηση του ΚΚΕ για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης», καταλήγει η ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα