Ε.Ε.: Προτάσεις βελτίωσης της εποπτείας στις αγορές

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009 13:34
UPD:13:41

«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους φορολογούμενους από μια επανάληψη των μαύρων ημερών του φθινοπώρου του 2008, όταν οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να διοχετεύσουν δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το προσχέδιο μιας σειράς κανόνων για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των τραπεζών και των χρηματοοικονομικών αγορών, με σκοπό την αποφυγή μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στο μέλλον, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα όργανο, το οποίο θα εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα και θα έχει την εξουσία να απορρίπτει εισηγήσεις από χώρες όπως η Βρετανία, καθώς και μια πανευρωπαϊκή εποπτική αρχή, η οποία θα προειδοποιεί για πρόωρα σημάδια κρίσεων.

«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους φορολογούμενους από μια επανάληψη των μαύρων ημερών του φθινοπώρου του 2008, όταν οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να διοχετεύσουν δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Όπως παρατήρησε, το ευρωπαϊκό σύστημα μπορεί να εμπνεύσει και ένα παγκόσμιο – κάτι το οποίο θα συζητηθεί στη σύνοδο του Πίτσμπουργκ.

Στα σχέδια της Ε.Ε. συμπεριλαμβάνεται επίσης η δημιουργία ενός ξεχωριστού εποπτικού οργάνου για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσχέδιο – το οποίο προήλθε από συμφωνία που σύναψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες νωρίτερα αυτό το χρόνο – ενδεχομένως να περιορίσει την εξουσία της Βρετανίας αλλά και να δώσει μεγαλύτερο λόγο στα ευρωπαϊκά ιδρύματα, τη στιγμή που οι Βρυξέλλες εντείνουν τις πιέσεις προς την τραπεζική βιομηχανία.

«Το πακέτο αυτό αντιπροσωπεύει μια ταχεία και σθεναρή δράση της Κομισιόν για τη διόρθωση των ελαττωμάτων του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος εποπτείας και θα αποτρέψει μελλοντικές οικονομικές κρίσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. Τσάρλι Μακρίβι.

Οι νέοι κανόνες που προτείνει η Ε.Ε. θα πρέπει να εγκριθούν από τα 27 κράτη – μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθούν σε ισχύ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα