Handelsblatt: Η Κίνα και οι «αποικιοκρατικές» της βλέψεις

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009 17:07

Με το βλέμμα της στραμμένο στην Ευρώπη κάνει η Κίνα τις επεκτατικές της κινήσεις στη διεθνή οικονομική σκακιέρα, καθώς το Πεκίνο έχει ήδη περάσει το κατώφλι της υπερχρεωμένης Ανατολικής Ευρώπης προσφέροντας απλόχερα δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο τα «παχυλά» συμβόλαια, παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αλλά κυρίως οι πολιτικές βλέψεις του Πεκίνου. Ενώ η επέκταση της Κίνας προς την Αφρική και τη Λατινική Αμερική στοχεύει κυρίως στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, στην Ευρώπη μεγάλες κινεζικές εταιρείες έχουν «βάλει στο μάτι» τα μεγάλα δημόσια έργα.

Με την ανάληψη μεγάλων έργων, όμως, το Πεκίνο εξαγοράζει πολιτική ισχύ στην Ευρώπη, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο καταρχήν θέτει δημοσιονομικούς όρους στη δανειακή βοήθεια που παρέχει στα κράτη.

Η Κίνα έχει ήδη χορηγήσει αναπτυξιακά δάνεια στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική με αντάλλαγμα την πρόσβαση στους φυσικούς πόρους και τα μεγάλα έργα υποδομής στις εν λόγω χώρες. Οι υπεύθυνοι πολιτικής αναπτυξιακής βοήθειας καταγγέλλουν το γεγονός ως «κινεζική νεοαποικιοκρατία», καθώς με το δανεισμό χρημάτων χωρίς υποχρεωτικούς όρους αναδιάρθρωσης, το Πεκίνο ουσιαστικά παραβλέπει την επιτακτική ανάγκη για κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις τις χώρες αυτές.

Η Ευρώπη φαίνεται να είναι ο τελευταίος σταθμός της επεκτατικής πορείας της Κίνας. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντις και του Κινέζου ομόλογού του, Χου Ζιντάο, τα δύο κράτη διαπραγματεύονται τους όρους χορήγησης «επιεικούς δανείου» για την οικοδόμηση γέφυρας στο Δούναβη και οδικών δικτύων αξίας 200 εκατ. ευρώ, καθώς και άλλων σημαντικών έργων υποδομής.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Κίνα θα πρέπει να «παγώσει» τις διαδικασίες αναγνώρισης του Κοσόβου, ενώ η Σερβία από την πλευρά της θα πρέπει να επανεξετάσει την αναγνώριση της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο κράτος. «Η Κίνα εξελίσσεται και κυρίαρχη δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας και η στρατηγική συνεργασία με αυτή μοιάζει λογική», εξηγεί ο Τάντικ.

Ταυτόχρονα, η Κίνα χορηγεί «δάνεια αρωγής» με ευνοϊκούς όρους και στην Ουκρανία –εκτός από τη Σερβία. Το ανησυχητικό είναι ότι εν λόγω χώρες έχουν ήδη δεχθεί βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ, υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσουν μια ιδιαίτερα αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Ενέργειες σαν αυτές υπονομεύουν το ΔΝΤ», προειδοποιεί ο Φόλκερ Πέρθες, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Ασφαλείας και Εξωτερικών Υποθέσεων. «Η Κίνα παρέχει τεράστια δάνεια –όπως έκανε στην Αφρική– χωρίς οικονομικούς όρους. Αυτό δυσκολεύει το έργο του ΔΝΤ, της Διεθνούς Τράπεζας και των προγραμμάτων αναπτυξιακής βοήθειας της Δύσης», επισημαίνει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα