Σε κλοιό πιέσεων οι μετοχές

Τι έγινε στις αγορές
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009 00:01

Η πρόθεση μεγάλων κεντρικών τραπεζών να αποσύρουν σταδιακά τα προγράμματα διοχέτευσης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα έθεσε χθες σε κλοιό πιέσεων τις μετοχές, ενώ προσέφερε στήριγμα στο δολάριο που το τελευταίο διάστημα είχε χάσει σημαντικό έδαφος έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων.

Στη Wall Street στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τράπεζες, αλλά και οι κατασκευαστικές μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ.

Των πιέσεων δεν διέφυγαν ούτε οι κλάδοι ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς το πετρέλαιο σημείωσε νέα μεγάλη πτώση στα 66 δολ. το βαρέλι, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι τιμές βασικών μετάλλων, όπως ο χαλκός και το αλουμίνιο.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Στο Λονδίνο ο FTSE100 υποχώρησε 1,1%, ενώ Παρίσι και Φρανκφούρτη είχαν απώλειες 1,7%. Σε επίπεδο κλάδων και σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν αυτοί των τραπεζών, των μεταλλευτικών επιχειρήσεων και των πετρελαιοβιομηχανιών.

Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο ανέκαμψε τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του γιεν.

Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών έναντι του ευρώ, με το διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, να τονίζει πάντως ότι η υποχώρηση του νομίσματος είναι ευνοϊκή για τη βρετανική οικονομία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα