ANZ Bank: 1,5 δισ. δολ για το λοιπό μερίδιο στο venture ING

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009 07:12

Συμφωνία για την απόκτηση μεριδίου του venture ασφαλειών ζωής και διαχείρισης πλούτου της ING Groep NV, αντί ποσού 1,76 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,5 δισ. δολ. ΗΠΑ) έκλεισε η Australia & New Zealand Banking Group Ltd., προχωρώντας στη μεγαλύτερη εξαγορά της από το 2003.

Η τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα της Αυστραλίας θα καταβάλει μετρητά για το 51% της ING Australia και ING New Zealand, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Η ING, με έδρα το ¶μστερνταμ, που έλαβε οικονομική στήριξη ύψους 10 δισ. ευρώ (14,6 δισ. δολ.) τον Οκτώβριο από την ολλανδική κυβέρνηση θα έχει από την πώληση κέρδη 300 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι τράπεζες της Αυστραλίας, οι οποίες παραμένουν κερδοφόρες μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αύξησαν τα κεφάλαιά τους μέσω της πώλησης μετοχών για να χρηματοδοτήσουν αγορές περιουσιακών στοιχείων από απελπισμένους πωλητές. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της ΑΝΖ, Μάικ Σμιθ, o οποίος πριν ήταν επικεφαλής του ασιατικού σκέλους της HSBC Holdings Plc, συμφώνησε τον Αύγουστο να αγοράσει σκέλη της Royal Bank of Scotland Group Plc σε έξι ασιατικές χώρες.

Η ING ψάχνει για κεφάλαια προκειμένου να εξοφλήσει το ολλανδικό κράτος και η ΑΝΖ συγχώνευσε τα σκέλη ασφαλειών ζωής και διαχείρισης πλούτου στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το 2002, τα οποία απασχολούν 2.700 εργαζομένους. Υπό τους όρους του joint-venture, η ΑΝΖ και η ING δεν ήταν σε θέση να επιχειρήσουν εξαγορές στο σκέλος της διαχείρισης πλούτου χωρίς να ανοίξουν τη συμφωνία στον άλλο εταίρο.

Οι μετοχές της ANZ, των οποίων η διαπραγμάτευση ανεστάλη πριν από την ανακοίνωση, αναρριχήθηκαν 1% φθάνοντας στα 23,72 δολ. Αυστραλίας η μία στο Σύδνεϋ. Φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 55%, τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών των έξι τραπεζών που αποτελούν τον S&P/ASX 200 Banks Index.

Η ΑΝΖ θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά με ίδια κεφάλαια.

Η εξαγορά, η μεγαλύτερη της ΑΝΖ από την εξαγορά της National Bank of New Zealand το 2003, αποτελεί αντικείμενο έγκρισης της αρμόδιας επιτροπής ανταγωνισμού η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες.

Το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της ING μειώθηκαν 96%, περισσότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Η εταιρεία άντλησε τον Φεβρουάριο 1,4 δισ. ευρώ από την πώληση μεριδίου 70% στην ING Canada Inc. τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία ακινήτων και ζημιών. Επίσης η εταιρεία συμφώνησε να πουλήσει τη δραστηριότητα υποθηκών στη Χιλή, στην Corp Group Vida Chile SA.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα