G20: Συμφωνία για τον περιορισμό των μπόνους στελεχών

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ομάδας των 20
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009 08:52
UPD:09:43

Σε συμφωνία για τον περιορισμό των μπόνους προς τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα κατέληξαν οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών του κόσμου στη σύνοδο του Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, το οποίο επικαλούνται τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι ηγέτες του G20 «ζητούν τον περιορισμό των μπόνους σε ένα ποσοστό επί των καθαρών κερδών των τραπεζικών ιδρυμάτων, όταν απειλείται το υγιές επίπεδο κεφαλαιοποίησης», τονίζεται στο σχέδιο απόφασης.

Με απώτερό του στόχο να διασφαλίσει ότι η παγκόσμια οικονομία θα εξέλθει της ύφεσης, το G20 δεσμεύτηκε επίσης να διατηρήσει τα «πακέτα» οικονομικής στήριξης μέχρις ότου εξασφαλισθεί η ανάκαμψη.

Το επίσημο ανακοινωθέν της συνόδου αναμένεται να εκδοθεί μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις των ηγετών, το απόγευμα της Παρασκευής.

Συμφωνία για μετρρυθμίσεις στο ΔΝΤ

Οι ηγέτες των μελών του G20 συμφώνησαν ακόμη να μεταβληθεί κατά 5% η ισχύς της ψήφου που διαθέτουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) οι ανεπτυγμένες χώρες, ώστε να ωφεληθούν τα κράτη που υποεκπροσωπούνται στον οργανισμό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κάνουν θυσίες γιατί υποεκπροσωπούνται» στο ΔΝΤ, ενώ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουν», τόνισε η ίδια πηγή, αναφερόμενη συγκεκριμένα στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τη γαλλική αντιπροσωπεία, σε δύσκολη θέση θα βρεθούν και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Αργεντινή και η Σαουδική Αραβία. «Αντίθετα από τη μεταρρύθμιση αυτή θα κερδίσουν χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα και η Τουρκία».

Η μεταρρύθμιση στο ΔΝΤ θα ισχύσει από το 2011, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους.

Αναβαθμίζεται το G20

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των ηγετών του G20 να γίνει η ομάδα «το βασικό φόρουμ για τη διεθνή οικονομική συνεργασία».

Η αμερικανική προεδρία δεν διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της ποιά θα είναι η τύχη του G8, ωστόσο ανώτατος αξιωματούχος χώρας μέλους του G20 διαβεβαίωσε ότι η απόφαση αυτή δεν σημαίνει το «θάνατο» της ομάδας των οκτώ πλουσιότερων χωρών του πλανήτη.

Η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, την παρουσία «χωρών αναγκαίων για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και ισορροπημένης παγκόσμιας οικονομίας, για τη μεταρρύθμιση του οικονομικού συστήματος και για τη βελτίωση της ζωής των φτωχότερων».

Εκπρόσωπος της γαλλικής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι οι ηγέτες του G20 πρόκειται να συναντηθούν δύο φορές το 2010 – στον Καναδά και τη Νότια Κορέα.

«Το 2010 θα συζητήσουμε τη νέα αρχιτεκτονική του G20 – ποιές χώρες θα πρέπει να γίνουν μέλη και με ποιά συχνότητα θα γίνονται οι συναντήσεις. Το 2011 θα είναι το έτος εφαρμογής του νέου καθεστώτος», τόνισε η ίδια πηγή. Η σύνοδος του G8 θα πραγματοποιηθεί στις 25 έως 27 Ιουνίου στο Χάντσβιλ του Καναδά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα